»Skal vi skifte privat eller ved bobestyrer?«

Man kan godt selv afvikle et dødsbo, men udgiften til advokat kan være godt givet ud.

En af betingelserne for, at arvingerne til et dødsbo kan foretage privat skifte, er, at alle arvingerne er enige om det. Hjælp fra en advokat kan alligevel blive nødvendig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Vores mor er død for nylig. Vi er tre søskende, og min ene søster bosiddende i samme by fik prokura til min mors konto.

Hun efterlod en andelsbolig, som det ikke er lykkedes at sælge - nu er den til salg hos ny mægler. Ud over andelslejligheden består boet af en kontantbeholdning og værdipapirer.

Min mors anden ægtemand døde for nogle år siden, og hans to børn første ægteskab modtog deres tvangsarv.

Kan vi fortsat have andelslejligheden til salg? Kan vi vælge privat skifte eller bør vi boskifte?

Med venlig hilsen N.

! Jeg forstår, at der er skiftet efter din stedfars død, at I tre søskende er enearvinger efter jeres mor, og at I har fået boet udleveret til privat skifte.

Betingelserne for privat skifte er blandt andet, at alle arvinger er enige om det, at afdøde ikke var insolvent, at mindst én af boets arvinger er myndig og solvent og bor i Danmark, og at afdøde ikke ved testamente har udelukket skifteformen ved i testamentet at have bestemt bobestyrerbehandling.

Vælges privat skifte, skal arvingerne selv behandle alle forhold i boet frem til boets afslutning. Da mange ikke kender reglerne, vil der ofte blive antaget en advokat til at hjælpe.

Den advokat, der enten er bobestyrer eller advokat for privat skiftende arvinger har til opgave at behandle og afvikle et dødsbo i overensstemmelse med arveloven, dødsboskifteloven, øvrige gældende regler samt afdødes eventuelle testamente.

Skiftes ved bobestyrer, har arvingerne ingen risiko for at komme til at hæfte for afdødes gæld. Skiftes der privat, hæfter arvingerne personligt (altså med alt hvad de ejer) og solidarisk (altså én for alle og alle for én) for gælden i boet, hvis arvingerne helt eller delvis har delt boets aktiver eller anvendt samtlige boets midler til dækning af gæld, uden at opfylde eller sikre opfyldelsen af forpligtelser, der skal dækkes af boet.

Der er forskel på reglerne for privat skifte og bobestyrerskifte, men udgifterne er reelt de samme. Hvis der er enighed blandt arvingerne, og det vurderes, at boet kan sluttes indenfor cirka et år, kan privat skifte vælges med fordel. Er der uenighed, bør bobestyrerbo foretrækkes. Det afgørende for jer arvinger er ikke så meget formen, men mere at I får en god vejledning.

Som I fremstiller sagen, kan I godt vælge privat skifte, men benyt en advokat. Så er I fri for risiko, og I får den bedste vejledning, og udgiften til advokaten er en god forsikring på et område, som I af gode grunde ikke er verdensmestre i.

Det er frisk af jer at spørge en advokat, om der kan være problemer! Det ligger dybt i advokatblodet at svare: Ja, selvfølgelig. Det er jo det, vi lever af. Nå, men mere alvorligt: I dag er salg af andelsboliger ikke så lige til. Der findes mange gode andelsboligforeninger, hvor økonomien er sund og god, og her går det let. Sværere i gældsplagede foreninger, hvor der i værste fald skal betales for at komme af med en andelsbolig. I oplyser ikke noget om dette, men når I sælger via ejendomsmægler, burde I være dækket ind.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk