Skal stueetagen alene betale for altaner?

Altaner er til gavn for ­beboerne oppe, hegn og fliser mest for beboerne i stuen. Hvem skal betale for hvad?

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi bor i en lille ejerforening med seks lejligheder, hvoraf de to er stuelejligheder med hver en lille have eller terrasse. De fire andre har altaner, som vi alle har betalt til i forhold til fordelingstal, hvilket vil sige, at stuelejlighederne har betalt omkring 60.000 kr. hver, da altanerne blev udskiftet for nogle år siden.

Stuelejlighederne har selv betalt for hegn og fliser for en del år siden, og nu trænger hegnene til at blive udskiftet.

Hvem skal betale for de nye hegn? Vi mener, at betalingen skal foregå på samme måde, som med altanerne?

Med venlig hilsen J.

Jeg forstår dig sådan, at jeres vedtægter – ejerforeningens »grundlov« – ikke giver svar på spørgsmålet.

I har tidligere truffet en ­beslutning om altaner, hvor alle har deltaget i betalingen. På samme ­måde ville det være, hvis der havde været tale om elevatorer, hvor alle deltager i betalingen, men hvor udbyttet af udgiften ikke er lige stort for alle.

Jeg forstår derfor godt dit synspunkt om, at udgiften til hegn og ­fliser bør være en fællesudgift. Når vedtægterne er tavse, og når historikken er, som du beskriver, så er jeg derfor enig med dig.

Dit spørgsmål er et udmærket ­eksempel på, at det er vigtigt, at vedtægterne er rimeligt klare omkring udgiftsfordelingen. Ofte er dette ­ikke tilfældet, og så træffes der en beslutning uden nærmere tanke, på hvad denne beslutning vil betyde for fremtidige beslutninger: De kan gå i hver sin retning, og det kan føre til konflikter, bøvl og ballade.

Det er derfor en god idé at standse op og drøfte, hvordan det skal ­være fremover. I dit tilfælde vil der jo på et tidspunkt opstå spørgsmålet om udskiftning af rækværk og om vedligehold af selve altanen. Hvis der ikke er taget stilling til det, dengang altanerne var til afstemning, kan det være en god idé at tage den samlede problematik op i jeres forening.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk