Skal man eje eller leje?

Det blødende københavnske boligmarked har i mange tilfælde gjort det billigere at eje frem for at leje. Men de billigste leje­lejligheder er fortsat i en liga for sig.

Det er gavnligt for samfundsøkonomien og velfærden, når danskerne ejer deres bolig frem for at leje den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jeppe Michael Jensen

Kender du nogen, som kender nogen, som kender nogen, der kan skaffe en billig lejelejlighed, er det bare med at slå til: En tilsvarende ejerlejlighed vil aldrig kunne konkurrere med de billigste lejelejligheder.

Det er bare langtfra alle, som kender nogen, der kender nogen, som kender nogen. Derfor bliver det hurtigt billigere at eje en lejlighed, nu hvor priserne på det københavnske ejerboligmarked er raslet ned.

Det viser en undersøgelse, som Danske Bank har foretaget for Berlingske Business.

»Hvis man søger efter en lejelejlighed f.eks. på 50 kvadratmeter på det frie marked, lyder den billigste husleje på 4.975 kr. om måneden. En ejerlejlighed i hovedstadsregionen koster i gennemsnit 20.184 kroner – eller en mil­lion kr. for 50 kvadratmeter. Den kan man sidde i for 3.800 kr. om måneden ved et fastforrentet, afdragsfrit lån,« siger Danske Banks privatøkonom, Las Olsen.

Billigere at eje

I dette tilfælde er det altså billigere at eje en lejlighed. Man skal dog huske, at fællesudgifter, ejendomsskat og vedligeholdelse kommer oveni, og det kan gøre ejer­lejligheden lidt dyrere:

»Men omvendt har vi sammenlignet den billigste lejelejlighed med en gennemsnits-ejerlejlighed,« siger Las Olsen.

Jo flere penge, der er til udbetaling, jo sværere bliver det for lejelejligheden at konkurrere med ejerlejligheden på prisen. Alligevel er leje­lejligheder populære som aldrig før. Det kan hænge sammen med, at banker og realkreditinstitutter er blevet sværere at lokke penge ud af.

Samtidig er mange overbevist om, at priserne på ejerlejligheder fortsætter med at falde et stykke tid endnu.

»Omvendt er der lige nu mange forhandlingsvillige sælgere, som gør det muligt at gøre gode køb. Og hvis man planlægger at blive boende i længere tid, vil ejerboligen formentlig stige i pris og give en ekstra gevinst til ejeren i forhold til lejeren,« siger Las Olsen.

Andelslejligheder er heller ikke til at overse. Erfaringsmæssigt sidder man lidt bil­ligere i især de ældre andelslejligheder end i ejerlejligheder.

Danske Bank opfordrer dog til forsigtighed:

»Det er meget vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i økonomien i andelsboligforeningen, før man køber en andelsbolig, for ellers kan man komme helt galt af sted,« siger Las Olsen.