Skal jeg gradvist forære min datter sommerhuset?

Min datter og jeg har i fællesskab købt et sommerhus, som trænger til et lille løft. Købsprisen havnede på bare lidt over 300.000 kroner.

Foto: Henning Bagger. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Forud for købet har jeg i 2016 givet det afgiftsfrie gavebeløb til min datter på 61.500 kroner, således at hun kunne medfinansiere købet. Derfor har vores advokat ved afslutningen af købet kunnet udfærdige et nu underskrevet anfordringsgældsbrev, hvorved min datter skylder mig 51.186 kroner.

Vi har taget et realkreditlån med afdragsfrihed over ti år på 191.000 kr, som vi begge hæfter for. Kan jeg i 2017 eftergive min datter – som gave – beløbet på anfordringsgældsbrevet bare ved vores underskrifter?

Hvordan kommer vi videre, så min datter efterhånden overtager huset fuldt ud, da det jo så egentlig er gælden til realkredit, som hun overtager, samt ejendommens faste udgifter – uden at det får skatte/arvemæssige følger?

 

Med venlig hilsen N.

Jeg forstår dig sådan, at du ikke på forhånd har givet din datter løfte om at give hende endnu en gave. Havde du gjort det, så ville gaveafgift af gaven være forfaldet, men er min antagelse rigtig, så kan du eftergive gaven 1. januar 2017.

Ud fra dine øvrige oplysninger vil mit råd til dig være: Behold din halvdel af huset og brug din likvide formue til at leve for.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H),

www.ForumAdvokater.dk