Skal jeg betale dansk skat efter svensk boligsalg?

Man skal formentlig ikke betale dansk skat af de penge, man har tjent på at sælge en svensk bostadsret. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

? Jeg har arbejdet som lægevikar i Sverige på cirka 25 procent af fuldtid fra 2004 til 2016. Jeg købte i 2004 en »bostadsret« til at bo i under opholdet og solgte den igen i 2016 med gevinst. Jeg skal betale 22 procent i skat i Sverige af gevinsten.

Jeg har altså kun boet i lejlig­heden cirka en fjerdedel af året, og den har aldrig været lejet ud.

Jeg har hele tiden haft min folke­registeradresse og hus i Danmark og betalt dansk skat af min danske indkomst og af den svenske indkomst efter fradrag af betalt svensk skat.

Vi har ikke beskatning på salgsgevinst af privat bolig i Danmark, men det har de i Sverige.

Spørgs­målet er, om dobbelt beskatningsreglerne mellem Danmark og Sverige gør, at skatten af gevinsten, som skal betales til de svenske skatte­myndigheder i 2017, kan mod­regnes som betalt svensk skat, således at min danske skat bliver tilsvarende reduceret?

Med venlig hilsen L.

! Det er min vurdering, at du ikke skal betale skat i Danmark af fortjenesten på bostadsretten. Dette skyldes, at Skat siden 2007 har anerkendt, at man kan have flere boliger af blandt andet arbejdsmæssige årsager.

Når din bostadsret er købt til brug for overnatninger i forbindelse med, at du bestred jobbet som lægevikar, er der skattefrihed, såfremt brugen har haft et rimeligt omfang, det vil sige en-to nætter pr. arbejdsuge.

Nu afhænger skattepligten jo altid af det helt præcise faktum, så hvis du ikke kvalificerer til skattefrihed, kan du i den danske skat fradrage den svenske ejendomsavanceskat.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk