Skal familie betale højere husleje?

Foto:
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min mand har i sit selskab købt flere lejligheder til udlejning. Min far vil potentielt gerne leje en af disse, og derfor diskuterer vi reglerne for udlejning til det, der så er min mands svigerfar.

Min mand har spurgt sin revisor, som siger, at lejen pr. år skal være minimum seks procent af købssummen, hvis det er til familie, og at det skal være dyrere, end hvis man ville leje ud til ikke-familie. Det lyder helt galt i mine ører, at man som familie skal leje til en dyrere pris?

Vi vil selvfølgelig gerne sikre en udlejning, der er OK i forhold til lovgivningen – men samtidig ligger i den lavere ende af det, der er muligt.

Med venlig hilsen B.

! Din revisor har ret. Der findes særlige regler, når selskaber stiller fast ejendom til rådighed eller lejer ud til hoved­aktionærer eller andre med væsentlig indflydelse på deres egen aflønning, typisk direktører.

Disse særlige regler rammer også, når udlejningen sker til hovedaktionærens eller direktørens nærtstående, idet Skat anser lejeforholdet begrundet i interesse­fælleskabet, og leje­forholdet har så at sige passeret gennem hovedaktionærens eller direktørens økonomi.

Da reglerne før 2000 var yderst fordelagtige – særligt ved hovedaktionær­ers og direktørers leje af Strandvejs-villaer i området nord for København - blev reglerne i foråret 2000 strammet. Reglerne om lejefastsættelse er nu ske­matiske på den måde, at lejen beregnes til en andel af lejemålets værdi.

Andelen er på årsbasis seks procent af værdien for lejemål med en værdi under 3.040.000 kroner og otte procent af den del af værdien, der overstiger 3.040.000 kr. Forbedres lejemålet, med­regnes også seks henholdsvis otte procent af forbedrings­omkostningerne. Betaler selskabet ejendomsskatterne, medregnes disse også til lejen.

Alt i alt er tommelfingerreglen, at man skal holde sig fra at have fri bolig, hvis man er hovedaktionær eller har væsentlig indflydelse på egen aflønning.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H) www.ForumAdvokater.dk