Skal en erstatning virkelig deles ved skilsmisse?

Efter en arbejdsskade har den ene ægtefælle fået udbetalt en erstatning – den anden ægtefælle mener, at det skal være fælleseje.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min mand og jeg har netop skrevet testamente og ægtepagt – sidstnævnte fordi vi skulle tilbagekalde en tidligere ægtepagt, hvor min mand havde særeje.

Jeg har fået udbetalt en erstatning efter en arbejdsskade. Min mand overbeviste mig om, at den i ægte­pagten skulle indgå som »fælleseje i lige sameje«, men jeg er nu meget usikker på, om det er rigtigt.

Han har et særbarn (som har givet samtykke til tidsbegrænset uskiftet bo), der ville gøre, at boet skulle skiftes med det samme – og ikke efter fire års henstand efter dødsfald, som jeg har opnået nu.

Er min erstatning ikke skilsmissesæreje – det er trods alt min fremtidige løn?

Kan jeg ikke udtage min erstatning uden om boet – den står på kreditor­beskyttet konto, og vi har orden i sagerne, så vi kan se, at nogle penge er gået til udbetaling til forældrekøbs­lejlighed.

Er min erstatning ikke under alle omstændigheder min? Selvfølgelig skal min mand og vores fælles børn arve mig, hvis jeg dør først, men hvorfor skal hans søn arve min erstatning?

Man er meget sårbar i min situation, så jeg har svært ved at henvende mig til en advokat, fordi min mand siger, at jeg så ikke har tillid til ham. Men når jeg ser vores testamente og ægtepagt, ser det forkert ud, at min erstatning er fælleseje.

Med venlig hilsen C.

! Du kan holde ménskadeerstatning og erhvervsevnetabs­erstatning uden for bodelingen ved separation eller skilsmisse, hvis beløbene ikke er forbrugt. Dette følger af erstatningsansvarsloven § 18, som lyder således:

§ 18. Krav om erstatning og godt­gørelse for personskade og krav om erstatning til den, der har mistet en forsørger, kan ikke overdrages, så længe kravet og dets størrelse ikke er anerkendt eller fastslået af domstolene.

Stk. 2. Erstatning og godtgørelse som nævnt i stk. 1, der ikke må antages at være forbrugt, indgår ikke i formue­fællesskabet mellem ægtefæller ved skifte i anledning af ægteskabs ophør, separation eller bosondring. Erstatningen eller godtgørelsen indgår dog i formuefællesskabet, når den, som erstatningen tilkommer, afgår ved døden, medmindre erstatningen eller godtgørelsen ifølge ægtepagt er særeje.

Stk. 3. Reglerne i stk. 1 og 2 finder ikke anvendelse på krav om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Hvis du holder erstatningen adskilt, så den ikke sammenblandes med fælles midler, så er det godt nok. Hvis du dør før din mand, så bliver erstatningen til fælleseje. Det betyder, at din mand som ægtefælle har ret til halvdelen og tager arv efter den anden halvdel.

Din mands søn arver dig jo kun, hvis du ved testamente har givet ham arveret. Det er korrekt, at du som længstlevende ikke kan sidde i uskiftet bo med særejemidler. Dør din mand før dig, vil din erstatning ikke skulle indgå i din mands dødsbo.

Hvis du ved din ægtepagt har gjort erstatningen til fælleseje – som en gave – så bør du konsultere din advokat og høre om baggrunden og om behovet for ændring.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk