Sjæl eller elevator? Nybyggeri er dyrt og spækket med luksus

Ikke kun stilen er forskellig i nye og gamle lejligheder. Der er også forskel på pris - og sandsynligheden for altan eller elevator.

Selvom der efterhånden plastres altaner på hver en ejendom, kan du vide dig langt mere sikker på at finde et udested i fjerde sals højde, hvis du køber nybyg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store vinduer, minimalt med spildplads og hvide overfalder? Eller udskårne dørkarme, stuk og knirkende plankegulve?

Om man foretrækker nybygget minimalisme eller klassisk herskabsstil afhænger af smag og muligheder. Der er dog forskel på, hvilke faciliteter din lejlighed typisk byder på, alt efter om byggeåret ligger i dette eller sidste årtusinde.

For vægter en altan langt højere end din trang til udskårne ornamenter, er det med at kigge efter nybyg.

Køber du en lejlighed bygget efter år 2000, er der nemlig en langt større andel, der har tagterrasse eller elevator, viser en opgørelse Boliga har lavet.*

Hver tredje har altan

Så selvom der efterhånden plastres altaner på hver en ejendom, kan du vide dig langt mere sikker på at finde et udested i fjerde sals højde, hvis du køber nybyg.

Hver tredje lejlighed bygget efter år 2000 har således "altan" stående i deres salgsopstilling, mens det kun gælder for 11 procent af boligerne, der er bygget før dette årtusinde.

Den lidt større pendant "tagterrasse" findes i 17 procent af nybyggede lejligheder, mens kun fem procent af den "ældre" boligmasse kan tilbyde en vindblæst udsigtsplads.

Elevator og højere priser

Er man også interesseret i at blive bragt til hoveddøren uden at skulle vandre på trapper, er der i de nyere lejligheder elevator i 36 procent af de udbudte boliger, mens det tilsvarende tal er 10 procent for de "gamle".

En sidste faktor er prisen. For ser man på udbudsprisen er det generelt dyrere at vælge en nybygget lejlighed, viser tal fra Boliga.**

En ejerlejlighed bygget i dette årtusinde er på landsplan i gennemsnit udbudt til 34.829 kr, mens lejligheder bygget før i gennemsnit koster 26.195  kr.

Nøjes man med at se på priserne i Region Hovedstaden, er udbudspriserne henholdsvis 39.624 kr. for nybyg og 35.180 kr. for den ældre boligmasse.

Stuk-elsker? Her er lejlighederne bygget før år 2000.

Glad for moderne faciliteter? Her er lejlighederne bygget i dette årtusinde.

* Tallene er lavet på baggrund af de udbudte lejligheder 13. oktober. Der er opgjort, hvor stor en andel der indeholdt de specifikke ord ved en fritekstsøgning.

** Boliga har beregnet de gennemsnitlige udbudskvadratmeterpriser fordelt på henholdsvis lejligheder bygget før og efter år 2000.