SF-borgmester sænker skatten

For anden gang i sin tid som politisk boss på rådhuset sænker SF's eneste borgmester personskatten.

Touborg er i denne valgperiode landets eneste folkesocialistiske borgmester, og det er anden gang i sine foreløbig seks borgmesterår, at hun sænker skatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Et bredt forlig med borgmester Mette Touborg (SF) i spidsen skærer fra nytår 0,1 procentpoint af personskatten i Lejre Kommune på Midtsjælland.

Touborg er i denne valgperiode landets eneste folkesocialistiske borgmester, og det er anden gang i sine foreløbig seks borgmesterår, at hun sænker skatten. Også i 2014 blev der skåret 0,1 point af personskatten, som fra januar 2016 kommer ned  på 25,2 procent, en tand højere end landsgennemsnittet.

Den sænkede skat for 2016 er en udløber af sidste års budgetaftale, som alle syv byrådspartier stod bag. Årets aftale har - minimum - opbakning fra borgmesterpartiet, Socialdemokraterne, Konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten. I skrivende stund er det ikke afklaret, om også Venstre og Dansk Folkeparti kommer med.

Hidtil har kun to andre kommuner - Billund og Ikast-Brande - varslet lavere personskat fra næste år, begge med et fald på 0,5 procent. Derimod har otte kommuner søgt og fået grønt lyst fra regeringen til at hæve skatterne.

Grundskylden i Lejre ligger med godt 28 promille over landsgennemsnittet, men er ikke længere samme store lokale tema, fordi stigningerne - med afsæt i vurderinger fra Skat - er stoppet her - modsat situationen i eksempelvis mange hovedstadskommuner. I Lejre udløser et gennemsnitshus lige knap 15.000 kroner i grundskyld ifølge beregninger fra Danske Bank - det er i runde tal en tredjedel af beløbet i de dyreste kommuner: Frederiksberg, Rudersdal og København.

Læs Berlingske-chefredaktør Tom Jensens blog om jagten på boligejerne

Endelig er Lejre blandt den halvdel af landets 98 kommuner, som slet ikke opkræver dækningsafgift, den særlige lokale skat på erhvervsbygninger.