Seniorer køber de største ejerlejligheder

Det grå guld har for alvor indtaget markedet for ejerlejligheder. Og de vil fortsat have masser af plads, når de skifter villaen ud med en lejlighed, viser ny opgørelse.

Det er ikke børnefamilierne, men seniorerne, der køber de største ejerlejligheder, viser ny opgøresle fra ejendomsmæglerkæden Home. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelen af seniorer, der dropper villaen til fordel for en ejerlejlighed, er steget markant. Ifølge ejendomsmæglerkæden Home var kun cirka hver 20. køber af en ejerlejlighed over 64 år i 2009. De seneste tre år har andelen ligget på omtrent hver 10. køber.

Det er ikke bare i de største byer men også i de større provinsbyer, at seniorerne fylder mere på lejlighedsmarkedet. Og de vil have plads – masser af plads.

En ny opgørelse baseret på alle Homes ejerlejlighedshandler i 2015 (forældrekøb fraregnet) viser, at seniorer køber de største lejligheder blandt alle købergrupper. I gennemsnit går det modne segment, der har rundet 64 år, efter lejligheder på 94 kvm fordelt på 3,0 værelser.

Det er hele 28 kvm mere end nybegynderne på lejlighedsmarkedet. De mindste lejligheder går typisk til førstegangskøbere under 25 år, der nøjes med i gennemsnit 66 kvm fordelt på 2,2 værelser. Par og småbørnsfamilier i alderen 25-34 år køber i snit 80 kvm fordelt på 2,8 værelser.

Aldersgruppen 35-44 år køber i gennemsnit en treværelses lejlighed på 88 kvm. For dem i alderen fra 45 år og op til de 64 år falder pladsbehovet en smule til i snit 78-80 kvm.

Ifølge Homes relationschef Mads Ellegaard er der flere gode forklaringer på, hvorfor seniorerne prioriterer at have mange kvadratmeter.

»De har været vant til masser af plads. Nu har de skilt sig af med haven og den udvendige vedligeholdelse, men når det kommer til boligen, er skiftet mindre drastisk,« siger han.

I snit kommer det mere modne segment fra en villa på 137 kvm og 4,6 værelser, viser Homes opgørelse over villahandler i 2015.

»Som villaejere gennem en årrække har de ofte friværdi og et godt overskud med sig, der gør, at de har råd til at købe flere kvadratmeter,« siger Mads Ellegaard.

Han fortæller, at seniorerne typisk søger kvalitet såvel som altan, elevator og parkering. Samtidig er det vigtigt for mange, at der er et ekstra værelse til pc’en eller fritidssyslerne – hvor børn, børnebørn og gæster kan overnatte, når de er på besøg.