Se om nyt drømmelån kan betale sig for dig

Selv for nogle boligejere med treprocentslån vil det nye fastforrentede toprocentslån være en god mulighed. Dermed kan der blive tale om en massiv konverteringsbølge.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK JEPSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For låntagere med 3,5-procentslån eller mere vil det nye drømmelån med bare to procent i fast kuponrente over 30 år efter al sandsynlighed være en attraktiv mulighed.

Og selv for boligejere, der finansierer deres gæld med en treprocentsobligation, kan to'eren i visse tilfælde være attraktivt.

Realkreditinstitutterne understreger, at det ikke er den generelle anbefaling at konvertere treprocentslånet, men for nogle vil det alligevel være en attraktiv mulighed.

»Man vil ikke spare noget særligt om måneden ved at gå fra to til tre, men man vil afdrage en del mere særligt i starten af lånets løbetid og man vil få en større fordel, hvis renten stiger,« siger Sune Worm Mortensen, områdedirektør i Nykredit.

Ifølge en beregning lavet af Realkredit Danmark ud fra den forventede kurs på 96,5 vil ydelsen efter skat kun falde 43 kroner om måneden pr. lånt million ved en konvertering fra tre til to procent, mens afdraget vokse 430 kroner om måneden. Prisen er restgæld, som vokser med 52.000 kroner pr. lånt million.

Worst case scenariet er, at der går 9,8 år før det såkaldte break even, hvor fordele ved konverteirngen opvejer ulemperne.

»For den almindelige boligejer vil risiokoen være for stor, men for nogle, som regner med stor likviditet i lånet og stigende renter, kan det være en mulighed,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Mens det altså er meget individuelt om der skal konverteres fra tre til to procent i fast kuponrente, er den generelle anbefaling på tværs af realkreditinstitutterne, at konvertere 3,5-procentslån.

Dermed vil ydelsen på et lån på en million falde med 171 kroner om måneden, mens der afdrages 577 kroner mere. Restgælden stiger 53.000 kroner per million og låntagerne ventes at nå break even efter 6,3 år.