Se hvor meget boligejerne sparer på fastfrysning af ejendomsskatten i din kommune

En fastfrysning af skatten på grunde kan udløse en femcifret besparelse til hovedstadsområdets boligejere. Besparelsen vil oven i købet række langt ind i fremtiden.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

Landets nye regering lægger op til at fastfryse ejendomsskatten på jord på det nuværende niveau – ikke kun i 2017, som det allerede er vedtaget i finansloven, men også i 2018, 2019 og 2020. Det vil skåne boligejere især i hovedstadsområdet for femcifrede stigninger i jordskatten, der ligger i det nuværende system. Dertil vil det holde skatten lav i mange år, hvis et nyt skattesystem bygger videre på den såkaldte 2025-plan, som den nu tidligere Venstre-regering fremsatte.

Hidtil er Folketinget dog kun blevet enig om selve systemet til at vurdere ejendomme – ikke om hvilken skat, der skal opkræves. Det forventes først at blive vedtaget i begyndelsen af det nye år, men den nye regering spiller altså allerede i sit regeringsgrundlag ud med at fastholde grundskylden nu. Det vil f.eks. alt andet lige spare boligejere på Frederiksberg for en skattestigning på knap 14.000 kr. med de nuværende ejendomsvurderinger.

»Den præcise effekt af fastfrysningen kræver, at man kender den nye vurdering. Men grundskylden efter 2018 vil for de fleste boligejere være et større beløb end nu. Med det nuværende system kunne der komme en stigning på op til syv procent om året, og det kan blive et stort beløb i de områder, hvor man i forvejen betaler meget,« siger cheføkonom Las Olsen, Danske Bank.

Artiklen fortsætter under grafikken

Jackpot i seks kommuner

Chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann har beregnet, at boligejerne i de seks kommuner med de dyreste boliger har udsigt til en samlet gennemsnitlig besparelse på regeringens forslag på 18.000 kr. over de kommende fire år. Forslaget fremgår af både regeringsgrundlaget og partiledernes udtalelser. Men ikke boligejerne i alle kommuner har fordel af den nye regerings planer.

»Hvis de får det igennem, så vil det betyde meget for boligejere i hovedstadsområdet, hvor boligskatterne står til at stige i de kommende år. Der er også 25 kommuner, hvor det ikke får betydning, fordi den gennemsnitlige boligejer allerede beskattes af den reelle grundværdi. Det er primært de billigste kommuner i Jylland,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Men fordelen for de dyreste kommuners boligejere ophører måske ikke efter 2021.

Den nye regering vil tage udgangspunkt i den tidligere Venstre-regerings 2025-plan, hvor en rabat skal ophæve yderligere stigninger i ejendomsskatten for nuværende boligejere, når det nye system til ejendomsvurdering og -beskatning er klar til indfasning. Jo lavere skatten er, når systemet og de nye vurderinger træder i kraft – formentlig i 2021 – desto lavere bliver skatten til de nuværende boligejere.

Store besparelser på tegnebrættet

Regeringens plan indeholdt også, at beskatningen af en ejendom ville miste rabatten, når ejendommen skiftede ejer.

»Så det er altså ikke ligegyldigt, hvad niveauet er, når det nye system træder i kraft. Hvis de kommer igennem med det, så er der ganske store besparelser i vente for boligejere især i og omkring hovedstadsområdet i de kommende år,« konkluderer Lise Nytoft Bergmann.

I øjeblikket bruges grundvurderingerne fra 2011 minus 2,25 pct., som er langt lavere end de nuværende boligpriser og den mellemliggende prisstigning indikerer i hovedparten af landets kommuner.

Danske Bank-cheføkonom Las Olsens beregninger viser da også, at der i 24 af landets kommuner er tale om at undgå en skattestigning på mindst 5.000 kr. årligt, mens der i otte af kommunerne kun undgås stigninger på under 1.000 kr. årligt – under forudsætning af de nuværende vurderinger og stigninger.