Se her, hvor meget regeringen vil sænke din indkomstskat

Regeringen foreslår forskellige greb til at lette skatten på arbejde, og den har beregnet, hvor stor lettelsen bliver for de enkelte indkomster. Men forslaget får drøje hug fra højre og venstre.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal bedre kunne betale sig at arbejde, forstået som at en større del af indkomsten udbetales efter skat. Det er et af regeringens mål med den netop præsenterede skattereform. Forslagene til en samlet skattesænkning på arbejdsindkomster omfatter blandt andet at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget og hurtigere indfase den aftalte forhøjelse af topskattegrænsen, så den rykkes fire år frem fra 2022 til 2018.

Resultatet af forslagene er, at marginalskatten sænkes med 7,7 procentpoint for personer med indkomster inkl. pension mellem 174.000 kr. og 232.400 kr. og 2,7 procentpoint for dem, der har en arbejdsindkomst udover 569.400 kr.

For en gennemsnitlig HK-ansat med en årlig indkomst på ca. 215.000 kr. svarende til mindstelønnen i HK's overenskomst bliver skattelempelsen 2,3 pct. af bruttoindkomsten.

Se regeringens egen beregning af skattelettelsen i forhold til indkomsterne herunder:

Beregningen er lavet for en person under 50 år med en kommune- og kirkeskatteprocent svarende landsgennemsnittet, som indbetaler 12 procent til en arbejdsmarkedspension, og for indkomst op til topskattegrænsen vælger personen at indbetale 5.100 kroner på en aldersopsparing.

Regeringens udspil får drøje hug af den liberale tænketanken Cepos, som kalder skattereformen »snublende tæt på at være den skattereform i nyere Danmarks-historie med lavest beskæftigelseseffekt.« Cheføkonom Mads Lundby Hansen peger på, at den hidtil mindste skattereform var Anders Fogh-regeringens skattereform fra 2007, der også leverede 7.600 ekstra i beskæftigelse, mens de øvrige skattereformer siden 2001 har øget beskæftigelsen markant mere.

»Det er ikke tilfredsstillende, at udspillet er så uambitiøst, når man tænker på, at råderummet er på 35 mia. kr. VLAK får desværre meget lidt beskæftigelse og velstand ud af de 23 mia. kr., de anvender på lavere skat,« skriver Mads Lundby Hansen i en kommentar.

Især peger han på udspillets nye komplicerede jobfradrag med indkomstaftrapning.

»Det reducerer ligefrem beskæftigelsen med ca. 1.500 personer. Og Provenutabet er på 4,8 mia. kr. Det er økonomisk set »Ebberød Bank«. Omvendt er det positivt, at man fjerner loftet over beskæftigelsesfradraget. Det reducerer marginalskatten med 2,7 point for alle med indkomst over ca. 350.000 kr. Det øger isoleret set beskæftigelsen med 6.000 personer. Men samlet set er der tale om et uambitiøst udspil,« mener cheføkonomen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, er heller ikke tilfreds med udspillet, som har social slagside, påpeger rådet i en kommentar. En direktør står til at få en gevinst på 26.700 kr., mens personer uden for arbejdsmarkedet intet får.

»Regeringens forslag om at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget er de facto en topskattelettelse. Det er målrettet de rigeste i Danmark og en lettelse af den øverste marginalskat for de højest lønnede,« skriver analysechef i AE Jonas Schytz Juul.

AEs beregninger viser, at en fjernelse af loftet giver de rigeste 1.000 personer knap 190.000 kr. i skattelettelser.

»Da indbetalinger til pension nu også giver ret til beskæftigelsesfradrag, så vil gevinsten blive endnu større for denne gruppe. Modsat vil lavtlønnede få nul kroner ud af den del af skattelettelserne. Som et lille plaster på såret indføres et jobfradrag til de lavest lønnede. Men regeringen dokumenterer selv, at forslaget vil øge uligheden i Danmark,« skriver rådet i sin kommentar.