SDO-lån koster kunderne dyrt

De nye typer boliglån baseret på såkaldte SDO-obligationer udløser en regning nu, da sikkerheden bag lånene mister værdi.

Nye lånetyper til finansiering af huskøb kan blive en dyr fornøjelse for alle boligejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Med boligprisernes styrtdyk øges kravet til den sikkerhed, der står bag lånene, hvis boligen er finansieret med den nye type SDO- og SDRO-obligationer. De blev tilladt i 2007 og gjorde op med princippet om balance mellem boligens værdi og de obligationer, der finansiere lånet.

Ifølge Økonomisk Ugebrev betyder boligprisernes styrtdyk, at institutterne skal øge reserverne til støtte for SDO-lånene, og det koster en større ekstraregning blandt andet ved at trække på dyre statsgarantier.

De øgede omkostninger betales i sidste ende af realkredittens kunder - nemlig boligejerne, skriver ugebrevet.

”I sidste ende vil de øgede omkostninger blive hentet hjem hos boligejerne, der kollektivt kommer til at betale regningen,“ siger Poul Stubkjær fra rådgivningsfirmaet Realråd til Økonomisk Ugebrev.

Hvis det holder stik, så kommer alle boligejere til at betale uanset, om de har valgt forsigtigt med fastforrentede annuitetslån, eller de har valgt mere risikable afdragsfrie rentetilpasningslån.

”Sådan som politikerne vedtog loven, bliver alle ramt,“ siger han.

Alene Nykredit har SDO-udlån for over 300 mia. kr., og med en markedsandel på ca. 40 procent kan det skønnes, at der samlet set er udstedt SDO-lån for ca. 750 mia. kr. Alene i 2008 måtte Nykredit finansiere ekstra sikkerhed for 13 mia. kr.

”En af de væsentligste grunde til at man indførte SDO-lånene var givetvis, at bankerne ville få mulighed for at tjene noget mere på at udstede boliglån,“ siger lektor på CBS og boligekspert Jens Lunde.

Forbrugerne må til gengæld finde sig i, at der ikke er så stor gennemsigtighed i det nye system, hvor låntager og långiver via kursdannelsen på børserne hele tiden kan følge værdien af lånet.

For institutterne betyder den manglende sammenhæng mellem sikkerheden - boligen - og lånet, at de selv påtager sig en stor risiko på SDO-lånene. Og det er netop den risiko, der nu ifølge reglerne koster institutterne forskellen mellem lånet i kroner og boligens markedsværdi.