Scor en rentegevinst til milliarder

Omlæg dyrere banklån til realkredit - det er vejen frem til bedre privatøkonomi, fremhæver flere eksperter.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omlæg dyr bankgæld til en billigere real­kredit. Ved den manøvre vil mange tusinde danske boligejere kunne spare solide beløb. I øjeblikket betaler danskerne efter skat i øjeblikket omkring 25 mia. kr. årligt i rente på deres banklån.Ved at bruge friværdien til at omlægge lån, kan den betaling skæres mange mia. kr. ned. Uafhængige økonomiske eksperter mener, at ideen vil være lukrativ for de fleste boligejere med større banklån, men fordi danskerne bruger for lidt tid på at toptune deres privatøkonomi, sker det kun i begrænset omfang.Mere præcist er den gennemsnitlige rente på et realkreditlån cirka halvdelen af renten på bankudlånet.

"På grund af finanskrisen er der sket noget på finansieringsfronten. Spændet mellem realkreditrenten og bankrenten er blevet udvidet. Derfor kan det betale sig at se på ens friværdi for at finde ud af, om den kan bruges til at omlægge lån," siger cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund.En vis størrelseHun påpeger, at danskerne har banklån for 540 mia. kr. i øjeblikket.

"Det at se på ens gæld er en øvelse, man bør gøre sig. Har man dyr gæld, er spørgsmålet, om det kan indfries til en billigere. Gælden forsvinder ikke af den grund, men man får frigjort noget likviditet, som kan bruges på anden måde. Måske til at nedbringe gælden hurtigere," siger Ulrikke Ekelund, der understreger, at det koster penge i form af et gebyr at ændre banklånet til et realkreditlån.

"Det er klart, at det er en individuel vurdering, om det kan betale sig. Gælden skal op i en vis størrelse. Hvis der er tale om et banklån på 10.000 kr., skal man jo ikke gøre det," siger Ulrikke Ekelund.

Større forskel

Et blik på udviklingen i realkredit-renten kontra bankrenterne fortæller en klar historie. Den effektive rente på et realkreditlån er lige nu på lidt over tre pct. Den tilsvarende rente på et banklån er omkring 6,5 pct. Tilbage i 2006 og 2007 var spændet kun på omkring én pct.Uafhængig økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg mener, at det i øjeblikket er sjældent, at det ikke kan betale sig at komme af med banklånet og få et realkreditlån i stedet for.

"Nogle gange skal man passe lidt på. Det er først og fremmest dem, der har nogle af de gamle prioritetslån, der eksempelvis følger nationalbankens udlånsrente," siger Kim Valentin.

"Det kan også være, at lånet er meget lille. Men hvis man bare har flere lån af en vis størrelse, kan det godt betale sig," siger Kim Valentin, der har et bud på, hvorfor danskerne ikke massivt begynder at omlægge deres lån.

"Mange får ikke brugt den tid, de skal, på tingene. Det er nemmere at oprette et banklån eller lignende. Det er ikke fordi, folk gerne vil betale for meget i rente. Der er ofte tale om sløvhed eller uvidenhed," siger Kim Valentin, der mener, at det er paradoksalt, at mange danskere bruger masser af tid på at læse tilbudsaviser fra supermarkederne, mens de stort set ikke ser på deres privatøkonomi.

"Har man friværdi i huset, kan det sagtens betale sig at bruge den til at låne til en ny bil. Og man behøver ikke tage et 30-årigt realkreditlån. Man kan sagtens vælge et med kortere løbetid, selv om det selvfølgelig bliver lidt dyrere," siger Kim Valentin.

Højere omkostninger

Økonomisk rådgiver fra Banktorvet.dk Susanne Arvad fremhæver, at boligejerne ligeledes kan bruge deres friværdi til at låne billigere i banken.Det giver lavere omkostninger på lånet, fordi der ikke er noget skøde, som skal ting­lyses. Hvis friværdien skal belånes i realkreditten, kræver det, ud over tinglysningen, også en stempelafgift, og der kan være et kurstab.De er alle udgifter, der ikke kan trækkes fra i skat.

Susanne Arvad mener derfor, at grænsen for, hvornår man skal omlægge lånet, er på 250.000 kr. For beløb under den grænse, mener hun ikke, at det kan betale sig.

"Realkreditten vil til enhver tid have lavere renter. Men på grund af omkostningerne kan det ikke betale sig at bruge realkreditlån for beløb på måske 50.000 kr. eller 100.000 kr. Men for de større lån vil det i de fleste tilfælde kunne betale sig," siger Susanne Arvad, der ikke vil give et bud på, hvor stor en del af banklånet, det kan betale sig at få lagt om.

"Det skyldes ofte psykologi, at folk ikke omlægger, selv om det kan betale sig. Mange har afdraget og afdraget på deres huslån i mange år. Når huset så endelig gældfrit, vil de ikke begynde at optage lån igen," siger Susanne Arvad.Ifølge tal fra BRFkredit er de danske boligejeres samlede friværdi i dag på 660 mia. kr.