Sass Larsen afviser vismænds angreb på flekslån

Der er ikke medvind til vismændenes forslag om at begrænse adgangen til variable renter på den enkelte boligejers lån.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der ser ikke ud til at komme et loft over, hvor meget af den enkelte boligejeres lån, der må være med variabel rente. Det anbefalede vismændene ellers tirsdag. Men erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) afviser over for Berlingske Business forslaget og henviser til, at Finanstilsynet netop har lanceret en såkaldt tilsynsdiamant, der tager hånd om udfordringen.

Tilsynsdiamanten lægger bl.a. snævrere rammer for det enkelte realkreditinstituts mulighed for at tage risiko i forhold til at udstede lån med variabel rente og afdragsfrihed.

"Min holdning er, at Finanstilsynets tilsynsdiamant håndterer renterisikoen og husholdningernes rentefølsomhed på en god måde, hvor der både tages hensyn til den fremtidige finansielle stabilitet og at udviklingen på boligmarkedet stadig er skrøbelig. Det er bedre end nogle meget rigide regler, hvor alle boligejere bliver underlagt et låneloft for variabelt forrentede lån, som vismænd har foreslået," slår ministeren fast i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Danske husholdninger har robust økonomi

Han påpeger, at flere undersøgelser har vist, at de danske husholdninger har en robust økonomi og kan klare betydelige stigninger i renten.

"Det er også erfaringen fra 2008, hvor renten steg markant på de variabelt forrentede lån, uden at det slog benene væk under boligejerne. Men det kan selvfølgelig ikke afvises, at stigninger i renten uden at indkomster og beskæftigelse samtidig stiger, kan påvirke forbruget," skriver ministeren.

Vismændene påpegede i forbindelse med anbefalingen, at fremtidige rentestigninger og dyrere variabelt forrentede lån vil kunne få boligejerne til at reducere forbruget. Dermed vil stigende rente ikke kun ramme låntagerne, men hele samfundet. Med andre ord udgør stor udbredelse af variabelt forrentede lån en makroøkonomisk risiko.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen påpegede desuden, at boligejere i dag reelt kan sætte 100 pct. af husets værdi i pant for lån med variabel rente.

"En behersket nedsættelse af denne grænse vil reducere den makroøkonomiske risiko. Derfor er det en god idé at indføre en lånegrænse for variabelt forrentede boliglån,” sagde overvismanden.