Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sampension har lavet en aftale med Forbrugerombudsmanden og sine vrede medlemmer, der er samlet i Ydelsesgarantiforeningen, som sætter en stopper for en kommende retssag.
Aftalen går ud på, at Sampension overfører fire milliarder kroner fra sin egenkapital og fordeler dem til de medlemmer, der havde ydelsesgarantier på det tidspunkt i 2011, da Sampension ændrede garantien til en hensigtserklæring.
Pengene svarer til fem procent af de pågældende medlemmers depoter, og de fordeles som såkaldt individuelle særlige bonushensættelser. Det betyder, at pengene stadig fungerer som risikokapital, der kan komme i spil, hvis pensionskassen får store problemer. Og hvis medlemmerne ikke vil det, så kan de få en garanti tilbage svarende til garantien frem til, at den blev opsagt - og dermed kun på det beløb, der var sparet op på det tidspunkt og ikke de efterfølgende indbetalinger.
»De fem procent er et ganske stort beløb, og det er større end den egentlige solvens, der lå bag garantierne. Men vi har indgået aftalen, fordi vi synes, det vil være til skade for os og kunderne at have fokus på et retsforløb, som kan vare op til måske syv år,« siger adm. direktør Hasse Jørgensen fra Sampension.
Han regner med, at stort set alle vil sige ja til aftalen. Men ellers er der en kattelem i form af en klausul, der giver Sampension mulighed for at træde tilbage fra aftalen i tre måneder.
»Vi synes, det er en god aftale. Men der er en klausul om, at vi kan træde tilbage. Alle parter har en forventning om, at stort set ingen vil stille sig uden for. Men der er en klausul for det tilfælde, at vi har fejlvurderet situationen,« siger Hasse Jørgensen.
Forbrugerombudmand Henrik Øe gør i forbindelse med aftalen klart, at han fortsat ikke accepterer, at Sampension havde ret til at afskaffe ydelsesgarantierne uden at få hver enkelt medlem af pensionskassen til at acceptere det.Sampension aftalte i 2010 at afskaffe ydelsesgarantierne med de overenskomstparter, der står bag pensionsordningen. Den blev erstattet af en hensigtserklæring, fordi parterne mente, at det stillede pensionskassen bedre i forhold til nye og skærpede kapitalregler.