Samlino tog forsikringspriser fra konkurrent

I stedet for at hente forsikringspriser direkte hos forsikringsselskaberne tog sammenligningsportalen Samlino priser fra konkurrenten Forsikringsguiden uden tilladelse fra Forsikring & Pension. Forsikring & Pension har nu stoppet metoden.

Foto: Mads Nissen.
Læs mere
Fold sammen

Når sammenligningsportaler viser forbrugeren en oversigt over forsikringsselskabernes priser, sker det som regel ved, at sammenligningsportalen ved hver enkelt søgning henter friske priser direkte fra forsikringsselskaberne.

Men i en periode har sammenligningsportalen Samlino sprunget over, hvor gærdet er lavest, og blot hentet priser hos konkurrenten Forsikringsguiden. Dermed slap Samlino for at bruge penge og kræfter på at udvikle en robot, der ved hver søgning henter priser på alle forsikringsselskabernes sider.

Forsikringsguiden er udviklet i samarbejde mellem brancheorganisationen Forsikring & Pension og Forbrugerrådet Tænk. Hos Forsikring & Pension siger under­direktør Hans Reymann-Carlsen, at organisationen er klar over Samlinos metode.

»Ja, det er vi, og vi overvejer, hvad vi skal gøre ved det,« siger Hans Reymann-Carlsen.

I første omgang er metoden stoppet. Ifølge Hans Reymann-Carlsen er der ikke givet tilladelse til Samlino, og man skal opfylde en række kriterier, hvis man vil gøre brug af Forsikringsguidens informationer. Blandt andet lægges der vægt på, at også forsikringernes vilkår fremgår, og at man ikke blot gengiver priserne.

»På Forsikringsguiden står der, at hvis man bruger forsikringsoplysninger fra guiden, så skal man gøre det i sin helhed og ikke kun gengive dele af det. Derudover skal man selvfølgelig gengive guiden som kilde, og det skal være efter aftale med os,« siger Hans Reymann-Carlsen.

Hos Samlino siger direktør Kristian Pitzner-Jørgensen, at årsagen til, at Samlino benyttede metoden, er, at Samlino ønsker at kunne vise så mange selskabers priser som muligt, og at Samlino mener at have fået tilladelse fra anden side.

»Vi trækker priser dels gennem nogle direkte samarbejder (med agenturer og selskaber, red.), hvor vi har direkte adgang til deres beregner, og så trækker vi nogle priser fra Forsikringsguiden. Vi ville gerne have en direkte indgang til Forsikringsguiden. Vi spurgte Forbrugerrådet Tænk om det, og de sagde, at vi bare kunne trække priserne online fra Forsikringsguiden. Så det er på baggrund af den aftale, at vi gjorde det,« siger han.

På Forsikringsguiden fremgår det dog klart, at det aldrig vil være loyal gengivelse kun at citere priser fra Forsikringsguiden uden at sammenholde priserne med dækningsvilkårene, og at »gengivelse, distribuering og/eller modificering af indholdet på Forsikringsguiden, som relaterer sig til kommerciel brug, alene må ske med forudgående, skriftlig, tilladelse fra Forsikring & Pension«.

I øjeblikket tager Samlino ikke priser fra Forsikringsguiden, og Kristian Pitzner-Jørgensen siger, at Samlino retter ind.

»Det kan godt være, at vi skal kigge nærmere på, hvordan vi gengiver de enkelte priser, så det bliver mere nuanceret og i overensstemmelse med, hvad der står i Forsikringsguidens betingelser. Det må vi kigge nærmere på,« siger han.