Særskat på store pensioner udskudt

En særskat på store pensioner skulle have været indført fra nytår som et led i den nye skattereform. Men den er nu udskudt, så den formentlig først træder i kraft fra 2011.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af nuværende og kommende pensionister kan ånde lettet op – indtil videre.Det er således først fra og med 2011, at regeringen vil indføre en særlig skat på 7,5 procent på store pensioner, som når op over grænsen for, hvornår der skal betales topskat.

Det er ellers tidligere blevet varslet, at en såkaldt »udligningsskat« på 7,5 procent skulle indføres fra og med 2010 i forbindelse med, at den nye skattereform træder i kraft fra nytår. Men på de forskudsopgørelser for 2010, som netop er sendt ud, optræder ingen udligningsskat.

Særlig rådgiver i Skatteministeriet Peter Høyer siger da også, at skatten er udskudt.

»Planerne om at indføre en særlig skat på store pensioner er ikke droppet. Men vi har ikke kunnet nå at skrue en model sammen på den rigtige måde i år, fordi der er tale om et teknisk meget vanskeligt område. Men vi regner med, at der kommer en brugbar model til næste år, så skatten kan træde i kraft fra og med 2011,« siger Peter Høyer.

Store pensioner rammes

Et vigtigt argument for at indføre udligningsskatten er, at alle, som i dag har sparet stort op på pensioner, får en stor gevinst, når skatten på den sidst tjente krone fra nytår falder til omkring 51,5 procent, før arbejdsmarkedsbidraget er regnet med, og 56 procent, hvis det regnes med.

De har således trukket deres indskud fra i den nuværende topskat på 59 procent og kan se frem til at få pengene udbetalt til en skat på 51,5 procent – efter bruttoskatten er trukket fra.

Indføres den nye udligningsskat, vil pensioner med løbende udbetalinger blive beskattet uændret med 59 procent som i dag.

Det er kun den del af pensionsudbetalingerne, som når op over et bundfradrag på 284.000 kroner, der ifølge det oprindelige forslag skal rammes af den nye udligningsskat. Disse 284.000 kroner svarer til bundfradraget for topskatten fratrukket folkepensionens grundbeløb.

Debatten om den nye udligningsskat har især drejet som om, at den skulle ramme alle, som gennem de senere år har skudt penge ind på pensioner med en fradragsværdi på 59 procent.
Men op gennem firserne og begyndelsen af halvfemserne var fradraget for indskud på pensioner helt oppe på 68 procent. Først i 1994 faldt det til 65 procent.
Indskud på pensioner foretaget før 1987 havde tilmed en skattemæssig værdi på intet mindre end 73 procent. Så på disse pensioner skulle den nye udligningsskat være på hele 21,5 procent, hvis alle skulle stilles helt lige i denne sammenhæng. Ved tidligere skattereformer, hvor marginalskatten også er faldet, er der dog ikke blevet indført nogen udligningsskat. Så der er tale om en nyskabelse, hvis den ellers bliver til noget.