Særbehandling til statens egne udstationerede

Staten giver sine medarbejdere skattefrie tillæg, som ingen andre kan give: »Topmålet af hykleri,« lyder kritikken.

Skatteminister Holger K. Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en medarbejder i Udenrigs- eller Skatte-ministeriet udstationeres, sker det med et stort, skattefrit tillæg i lommen. Pengene skal dække de omkostninger, som er forbundet med et arbejdsophold i udlandet. Men det bemærkelsesværdige er, at det kun er statens egne medarbejdere, der kan få disse tillæg skattefrit.

Og når udstationerede samtidig har mistet deres skattefritagelse med ophævelsen af ligningslovens §33A, står man i en situation, hvor der er stor forskelsbehandling mellem statens egne medarbejdere og alle andre.

»Det er helt rigtigt, at statsligt udsendte nu er i en meget bedre position end andre, fordi de kan få et skattefrit udetillæg. Det er jo så et politisk spørgsmål, om der skal være den forskelsbehandling. Jeg synes ikke, det er rimeligt,« lyder det fra dr.jur. og ekspert i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen.

Det er ligningslovens §7, som sikrer, at staten kan give de skattefrie tillæg. End ikke andre offentlige myndigheder såsom kommuner og regioner har muligheden.

»Det er meget paradoksalt, at man ikke værdsætter eller anerkender, at udsendte fra andre myndigheder end staten selv faktisk udfører et værdifuldt arbejde. Det er en uretfærdig forskelsbehandling,« siger Lars Holte Nielsen, direktør for Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles.

Udenrigsministeriet oplyser, at 457 personer årligt deler 150 mio. kroner i udetillæg svarende til 392.000 kroner pr. mand. Berlingske har kendskab til en konkret medarbejder udsendt for et dansk ministerium, som i skattefrit udetillæg oven i den normale løn får 30.000 kroner kontant om måneden til dækning af udgifter samt 30.000 kroner til bolig. Dertil 80.000 kroner om året pr. barn til skolegang og diverse mindre beløb, som altså samlet giver en million skattefrie kroner om året.

»Det er fuldstændig vanvittigt. Det er det værste hykleri, når man samtidig bomber os andre tilbage. Det er særbehandling i en grad, som ingen kan holde til,« siger Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup (V), som i sin egenskab af formand for Region Syddanmarks kontor i Bruxelles udtaler sig på vegne af 22 danske kommuner.

Administrationschef i Udenrigsministeriet Thomas Østrup Møller siger: »Der er tale om grundlæggende rammevilkår for udsendte medarbejdere, og man kan derfor også finde tilsvarende ordninger for stats-udsendte i andre lande.«

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fastholder, at ophævelsen af udstationeredes skattefrihed er rimelig.

»Men hverken regeringen eller jeg er immune over for argumenter. Derfor tager jeg det også alvorligt, når både erhvervsliv og kommuner udtrykker bekymring,« siger han.