Sælgerne lurepasser på boligmarkedet

Fortsat er der overraskende få handler på det danske boligmarked. Selv lejligheder i København handles der overraskende få af. Men det skyldes nu især, at sælgerne holder igen og venter højere priser, vurderer en ekspert i boligøkonomi.

Lektor i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet er enig og vurderer, at boligmarkedet overordnet set har det »ganske godt og bedre end før.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Boligmarkedet, som har stor betydning for hele dansk økonomi, er i bedring, men fortsat skrøbeligt og præget af et særdeles lavt antal handler. Der sælges og købes lige nu markant færre villaer, lejligheder og fritidshuse end normalt. Der er således »kun« blevet handlet omkring 12.500 boliger i både første og andet kvartalet i år, hvilket er markant under de tæt ved 17.000 handler, som der i snit har været per kvartal i hele perioden fra 2004 til 2012.

Det femhæver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark, som samtidig også siger, at der bestemt ikke er tale om nogen »salgsfest« på et boligmarked med aktivitet langt under det normale.

»Det mest overraskende er nok, at der også er relativt få handler med ejerlejligheder, som ellers er steget pænt i pris på det sidste. Så prisfesten for ejerlejligheder især i København skyldes primært, at udbuddet af ejerlejligheder, der sættes til salg, er særdeles lavt. I de gode år da aktiviteten på markedet for ejerlejligheder toppede, var antallet af handler cirka tre gange højere end i dag,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han tilføjer, at kombinationen af nogenlunde stabile boligpriser og en handelsaktivitet, der har en mindre pil op, samlet tegner et billede af et boligmarked, der har det lidt bedre.

Ikke et svaghedstegn

Lektor i boligøkonomi Morten Skak fra Syddansk Universitet er enig og vurderer, at boligmarkedet overordnet set har det »ganske godt og bedre end før.«

»Det er rigtigt, at der er relativt få handler. Men det er ikke nødvendigvis et svaghedstegn. For før var det især køberne, der var meget tilbageholdende, fordi de ventede lavere priser. Nu er det pludselig sælgerne, som holder igen, fordi de venter højere priser. Der er også en del især unge, som er teknisk insolvente og som derfor holder igen med at sælge, fordi de vil tabe penge på det,« siger Morten Skak.

Han peger også på, at der gives mindre afslag i priserne end før, hvilket er et tegn på, at sælgerne står stærkere end før, og at køberne ikke længere har magten.

»Så boligmarkedet har det bedre, og vi vil med stor sandsynlighed se, at der gradvist kommer flere handler, og tingene bliver mere normale i den kommende tid. Men der er stadig store geografiske forskelle. Det er især i de store byer, at udviklingen går hurtigst, fordi befolkningen her vokser og behovet for at få flere boliger er størst her,« siger han.