Sådan vil skatten stige - trods Løkkes plan

Skatten på grunden under ejerboliger vil stige med op til 10.000 kroner, før regeringen vil frede boligejernes skattebetaling.

Foto: Thomas Lekfeldt. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Mange boligejere drog formentlig et lettelsens suk, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nåede til afsnittet om boligskat i sin åbningstale i Folketinget. Han brugte ord som »reel tryghed« og han sagde desuden, at »Ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere, end med de nuværende skatteregler.«

Men det er i forhold til, hvordan skatteregningen ville være vokset, når det nuværende skattestop udløber i 2020. Og det er først på det tidspunkt, at regeringens nye boligbeskatning træder i kraft, fremgik det af talen.

»De stigninger, som ligger efter 2020, vil vi - når vi har indført det nye system - aflyse. De nye regler for boligskat skal træde i kraft, når den politiske aftale om boligbeskatningen udløber i 2020,« sagde statsministeren blandt andet.

Ind til da er der fortsat udsigt til en skattestigning på op mod 10.000 kroner om året i kommunerne med de højeste boligpriser.

Skattestoppet omfatter i beløb kun ejendomsværdiskattten, mens ejendomsskatten på grunden kun er omfattet af et loft over stigningen. Det er hovedårsagen til, at boligskatterne reelt er steget med 18 milliarder kroner siden 2001 - på trods af skattestoppet. Og ejendomsskatten vil fortsætte med at stige i de kommuner, hvor grundværdierne fortsat halter langt efter den vurdering fra 2011, der gælder i øjeblikket.

Ifølge en beregning fra Danske Bank betyder efterslæbet, at de grundværdier, skatten beregnes af, fortsat kan stige med syv procent - medmindre kommunen sætter grundskyldspromillen ned, som eksempelvis Frederiksberg har gjort.

Netop Frederiksberg står også til den største stigning på 9.43 kroner på et gennemsnitligt hus mellem 2016 og 2019. I det hele taget er det hovedsområdets kommuner, der står til de største stigninger, fordi efterslæbet i grundværdierne er størst. Aarhus kommer ind på en 15. plads med en stigning frrem til 2019 på 2.614 kroner.