Sådan vil Skat få styr på ejendomsvurderinger

Der er lagt op til en milliardinvestering, flere medarbejdere samt en forenkling af lovgivningen, når regeringen om kort tid præsenterer sin nye model til en mere korrekt vurdering og beskatning af danskernes ejendomme.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste milliarder af kroner og kræve massive mængder af arbejdskraft at få de kuldsejlede ejendomsvurderinger på ret køl igen. Det står klart i skatteministerens handlingsplan til en genopretning af hele Skat.

Her fremgår det, at ejendomsvurderingerne er et af de områder, der skal udskilles i en selvstændig styrelse. Der skal investeres i alt 2,6 milliarder kroner, og der skal ansættes 1.000 nye medarbejdere dels til at genoptage fysiske vurderinger af ejendomme, dels til at håndtere den tsunami af klager, der forventes at strømme ind, når klageadgangen igen bliver åbnet.

Arbejdet med at udvikle værktøjet til de nye vurderinger nærmer sig sin afslutning, men formentlig først i næste uge i forbindelse med den økonomiske 2025-plan løftes lidt af sløret for dels systemet, dels hvordan det skal bruges. Ejendomsskatterne er nemlig en af hjørnestenene i skattegrundlaget, og derfor et det en nødvendig brik i en langsigtet økonomisk plan.

Enklere skat på boliger

Fredag ville skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke afsløre detaljer. Men han oplyste dog, at han vil gå til Folketinget med et lovforslag, der er en nødvendig forenkling af den nuværende lovgivning om ejendomsskat og -vurdering.

»Ellers kan vi ikke nå i mål med mere præcise ejendomsvurderinger,« sagde han i sin præsentation af planen.

En del af de nye penge på området skal bruges til at fodre det nye system med bedre data, der omfatter en mere præcis BBR-opgørelse, bedre geodata som afstand til motorvej eller vand, handelspriser og -data, samt flere data om lejeniveau, driftsomkostninger og afkast på erhvervsejendomme.

I forbindelse med præsentationen af finanslovsforslag og 2025-plan i næste uge vil regeringen desuden anslå, hvordan den endelige regning ser ud for staten, når fejlene i ejendomsskatterne er rettet. Rigsrevisionen slog i 2013 fast, at 41 procent af ejendomsvurderingerne på parcelhuse i 2011 var for høje, mens 34 procent var for lave.

Adgangen til at klage er lukket, mens Skat har udviklet et nyt system. Vurderingen fra 2011 gælder som udgangspunkt frem til 2018. Men Karsten Lauritzen oplyser, at det nye ejendomsvurderingssystem forventes at være klar til brug i løbet af 2017.