Sådan vælger du ny TV-udbyder

650.000 husstande i Danmark er ikke længere bundet til at vælge én bestemt TV-udbyder. Det er dog ikke alle, der bare lige kan skifte.

Mere end en halv million danskere har indtil fredag i forrige uge været bundet til at benytte sig af tilbud fra en bestemt TV-udbyder, fordi de bor til leje, i en andelsbolig eller i en boligforening. Men det er slut nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end en halv million danskere har indtil fredag i forrige uge været bundet til at benytte sig af tilbud fra en bestemt TV-udbyder, fordi de bor til leje, i en andelsbolig eller i en boligforening. Men det er slut nu.

En ny lov betyder nemlig, at 650.000 husstande fremover har frit valg på alle hylder, når de skal vælge TV-udbyder.

Hvis du tilhører én af de mange husstande, betyder det, at du fremover kan slippe for at betale for TV-kanaler, du ikke bruger. Men det er ikke alle, der kan få lov at skifte med det samme, påpeger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon.

»Der kommer til at være en overgangsperiode. Den aftale, man har i husstanden, skal indeholde en mulighed for, at man kan afmelde sig. Det er der allerede nogle aftaler, der har, så nogle vil kunne sige op med det samme,« siger Martin Salamon.

Men selv om man er en af de abonnenter, der ender med at skulle vente i nogle måneder med at skifte, er der alligevel god grund til at tage kontakt til sin boligforening.

Du kan nemlig allerede nu gå i gang med at undersøge mulighederne for at skifte den faste tv-pakke ud med et mere fleksibelt abonnement.

»Nu ved vi, hvad man skal gøre. Der ligger en vejledning inde på www.forbrug.dk, som kan hjælpe med at sætte processen i gang. Her kan man også se, hvilke rettigheder man har,« siger Martin Salamon.

Men selv om man er blevet træt af at betale for tv-kanaler, man aldrig ser, er det en god idé lige at sondere markedet, inden man opgiver sin tv-pakke. Det er nemlig ikke altid, det kan betale sig at fravælge en klassisk tv-pakke for i stedet selv at vælge sine kanaler enkeltvis.

Tv-seere kan gå ind på hjemmesiden hos for eksempel Boxer eller Stofa og se, om det kan betale sig for dem at skifte.

»Når du er oppe over 5-6 specialkanaler, kan det sikkert bedre betale sig at købe en tv-pakke,« siger Martin Salamon.

Konkurrence- og forbrugerstyrelsen har på sin hjemmeside skrevet en guide til, hvordan du kan finde ud af, hvilket TV-abonnement der passer til dig, eller om du bruger for mange penge på dit TV abonnement.

1) Afklar dine behov og ønsker, så du ikke betaler for noget, du ikke får brugt.

2) Hvis du ikke har brug for andre end DR's kanaler, kræver det blot en antenne og et fjernsyn med en digital modtager eller en MPEG-4-modtagerboks.

3) Hvis du vil se TV2 eller andre betalingskanaler, kræver det et abonnement hos en tv-udbyder.

4) Undersøg, hvilke modtagemuligheder du har på adressen, for eksempel stueantenne eller parabolantenne.

5) Hold øje med kampagnetilbud og tjek den løbende faste pris, og tjek om abonnementet indeholder ekstra udgifter til leje af boks eller gebyrer for kort.

6) Hvis du ikke er interesseret i almindeligt flow-tv men gerne vil se tv-serier og film, kan du i stedet undersøge muligheden for at abonnere på en streaming-tjeneste.

Fakta: Sådan kan du skifte TV-pakke i en boligforening:

»Spørg i din forening, hvornår de nye regler kommer til at have indvirkning i jeres ejendom.«

»Du har som beboer nu ret til at melde dig ud af en fælles tv-aftale, og det er foreningens eller udlejerens ansvar at forhandle en eventuel opsigelse eller genforhandling.«

»Du skal sende en skriftlig opsigelse til din udlejer eller forening for at udmelde dig af den fælles tv-aftale.«

»Din forening må ikke opkræve et gebyr for udmeldelse.«