Sådan undgår flekslånere et kæmpe skattesmæk

Realkreditrådet minder om, at der venter et mærkbart skattesmæk for de boligejere, der står til at få ny rente på deres lån, og som ikke gør skattevæsenet opmærksom på det.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Hundredtusinder af boligejere står til at få ny rente på deres boliglån 1. januar, og for mange kan det resultere i et skattesmæk, hvis de glemmer at melde deres nye renteudgifter for det kommende år ind til Skat. Det skriver Realkreditrådet, der har haft lommeregneren fremme for at se på, hvad renteændringer kan betyde for rentefradraget.

Realkreditrådet, der er brancheforening for realkreditsektoren, har regnet på et par scenarier, som kan komme til at ramme boligejere i det nye år. Tager man udgangspunkt i en boligejer, der har et F3- eller et F5-lån, så kan udgangen af 2014 komme til at ende med en ubehagelig overraskelse, hvis man ikke får indmeldt de nye og mindre renteudgifter efter 1. januar.

Realkreditrådet kommer nemlig frem til, at man kan se frem til at betale i omegnen af 11.000 kroner pr. lånt million, hvis man glemmer at rette sin forskudsopgørelse.

Problemet for boligejerne er, at Skat anvender renteudgifterne fra 2012 til at beregne skatten for 2014 - og renteudgifterne kan nå at have ændret sig markant, hvis man har en af de rentetilpasningslån, der bliver reguleret hvert tredje eller femte år, altså F3- og F5-lån.

Selvom man har flekslån med en kort bindingsperiode, risikerer man også et smæk ved årets udgang. Her er risikoen dog mindre, da renterne ikke har bevæget sig så voldsomt på 12 måneder. Alligevel risikerer man en efterregning på omtrent 3.000 kroner pr. lånt million i restskat, hvis man ikke får justeret sin selvangivelse.

Det værste scenarie er, hvis man 1.januar går fra et flekslån med lang bindingsperiode til et étårigt lån. I den situation risikerer man en efterregning fra Skat på 14.000 kroner pr. lånt million, lyder det advarende fra Realkreditrådet.

Spekulerer man i at vente med at ændre forskudsopgørelsen for at have lidt flere penge mellem hænderne i 2014 - og så betale regningen i form at efterbetaling af skat i 2015 - så skal man huske på, at skattevæsenet ikke låner penge ud gratis.

Ifølge Realkreditrådet er satserne for 2014 som følger: Du betaler rente for hver dag, der går (en dag-til-dag rente), indtil du betaler din restskat. Fra 1. januar 2014 til den 1. juli 2014 er renten på 3,0 procent. Fra den 1. juli 2014 skal du i stedet for renten betale et procenttillæg på 5,0 procent, skriver Realkreditrådet i en meddelelse.