Sådan udvikler boligsalget sig

Det går fremad med omsætningen af boliger i Danmark - men langsomt.

Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ejendomsmæglerne gør deres regnebræt for 2013 op, så kan de konstatere, at der blev handler flere boliger i 2013 end i 2012. Tal fra mæglernes egen boligportal Boligsiden.dk viser, at der sidste år blev solgt syv procent flere ejerlejligheder end i 2012, mens der blev handlet to procent flere villaer og rækkehuse.

»Fremgangen i salget afspejler fremgangen i salgspriserne. Villaerne har haft en beskeden, men ikke uvæsentlig, fremgang, mens lejlighederne har taget et større spring opad,« skriver Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, i forbindelse med tallene.

Hvis man kigger længere tilbage, kan der konstateres en fremgang i omsætningen af boliger tilbage fra 2011.

»I 2013 så vi mange indikatorer på, at det for alvor er vendt på boligmarkedet. Prisstigninger, lavere nedslag og kortere salgstider. Det er derfor ikke overraskende, at vi nu også har opgørelsen over, at der har været flere bolighandler. Det bekræfter blot tendensen, at der er kommet lidt mere fut under kedlerne på boligmarkedet,« vurderer Birgit Daetz.

Samlet set blev der solgt 6 procent flere ejerboliger i 2013 end året før, og den samlede værdi af de handlede boliger steg med knap 16 procent i forhold til 2012. Stigningen i værdi dækker både over dyrere boliger og et højere antal handler. Men der er regionale forskelle, hvor byområderne klarer sig bedre end landområderne. Det danske boligmarked bliver  mere og mere opdelt, fordi køberne søger mod byerne og dermed trækker både omsætning og priser op.