Sådan udnytter du kreditkortbaronerne

Dankortet er igen i fare. EU vil gøre Mastercard mere konkurrencedygtigt ved at presse gebyrerne ned. Men allerede nu har Mastercard klare fordele frem for Dankortet, hvis man bruger det de rigtige steder.

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte som et lille personligt privatøkonomisk eksperiment. At erstatte Dankortet med et Mastercard, som alligevel er gratis hos mange banker og herunder også i den bank, jeg selv er kunde i, Danske Bank.

Her kan man endda få et Mastercard Guld gratis, hvis engagementet gør, at man ligger i Danske Banks Eksklusiv Plus-kundekategori.

Fordelen ved at bruge Mastercard er åbenlyst, når man får op til 21 dages gratis kredit – og som følge deraf flere penge på kontoen. Og det er faktisk muligt at gå ned i pengeautomaten og hæve kontanter fra sit Mastercard og sætte dem ind på sin bankkonto, hvis man måtte have den lyst.

Men det koster desværre en procent af beløbet i gebyr, så man skal betale en overordentligt høj rente på sin kassekredit eller have overordentligt dyre forbrugslån, før det er en meningsfyldt transaktion.
Desuden er der tilknyttet gratis rejseforsikring til Guldkortet. De fleste er dog i forvejen sikret med en anden rejseforsikring, så det er næppe at regne for det store.

I mit lille eksperiment med at bruge Mastercard mødte jeg en gebyrjungle i modsætning til Dankortet, som jo er gratis alle andre steder end hos Parkering København.

Rigtig mange butikker tager mellem 0,75-1 pct. af beløbet i transaktionsgebyr ved Mastercard. For udenlandsk udstedte kort er gebyret op til 3.75 pct. Men der er ikke rigtig konsensus butikkerne imellem. For man kan i dag slippe gebyrfrit fra at bruge Mastercard. For nogle butikker, herunder dagligvarekæden Lidl, har gjort det gratis at bruge dansk udstedte Mastercard. Tilsyneladende ser kæden det som en konkurrencefordel, men det hører til sjældenhederne.

Tænk at få en lille bid hver gang forbrugere og virksomheder i hele verden svinger kortet – indtjeningen i kreditkortselskaberne er da også imponerende. Det er også årsagen til, at EU nu går ind og piller ved kreditkortsystemerne.

For som beskrevet i Berlingske Business mandag, vil EU gribe ind over for Mastercards gebyrer. Det betyder, at de i praksis vil tvinge »Dankort-modellen« igennem og gøre det ulovligt at opkræve ekstra gebyrer fra Mastercard og VISA-transaktioner.

Det tyder på, at tiltaget kan være gennemført om et år fra nu. Sker det, kan du roligt vænne dig til at bruge dit Mastercard. For så er der ikke længere nogen fidus ved Dankortet. Ikke som forbruger i hvert fald. For butikkerne hænger fortsat på Mastercards gebyrer. De må bare ikke længere vælte dem over på forbrugerne. Så efter tiltagets gennemførelse vil butikkerne gøre meget for at lokke kunderne til at betale med Dankort.

I mellemtiden skal man være lidt af en likviditets-junkie, før det kan betale sig at skifte Dankortet ud med Mastercard.