Sådan tjente jeg 7.000 kr. på min lejlighed i ferien

Der er lette lommepenge at tjene på at udleje sin lejlighed i de perioder, hvor du ved, at du er bortrejst. Men der er også en risiko for økonomiske tab.

Det skal kunne lade sig gøre at udleje lejligheden. Derfor vejer stand, beliggenhed og antallet af sovepladser tungt, når lejligheden skal udlejes. Klummeskriveren har selv udlejet sin lejlighed med udsigt til Amager Strand. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er spild af penge at have en dyr lejlighed stående, mens jeg alligevel er ude at rejse. Sådan tænkte jeg i forbindelse med en tre uger lang ferie. I København er der et boomende marked for udlejning af lejligheder til turister eller erhvervsrejsende. Og da lidt ekstra ferielommepenge jo er kærkomne, besluttede jeg at gøre forsøget.

Min første tanke var at benytte Airbnb, den store aktør som er beskrevet i dagens avis. Men efter rådførsel med en bekendt fandt jeg den mindre danskejede aktør Apartments In Copenhagen (AiC), som har et koncept, der passer mere til min mentalitet.

De står også for slutrengøring, sengetøj og håndklæder. Men man skal stadig selv gøre grundigt rent og rydde op i køleskab, skabe osv. inden udlejning.

Til gengæld tager AiC sig bedre betalt. De kræver 25 pct. af huslejen mod tre pct. plus gebyrer hos Airbnb. Men jeg tænkte, at rengøringen nok ville være pengene værd.

Den første fase hos AiC er et gennemsyn af lejligheden, og det kan forekomme, at de siger nej tak, hvis lejligheden ikke er pæn nok til at friste på hjemmesiden, eller den ligger et sted, der ikke er attraktivt. Lejligheden blev fotograferet, ligesom indretning og sovepladser blev inspiceret. Men værst var naturligvis inspektionen af rengøringen.

Til stor lettelse udløste det dog kun en afkalkning af badeværelset pga. Amagers kalkholdige vand. Så kom prisforhandlingen om udlejningspris, som afhænger af antallet af sovepladser og soveværelser. Det er ikke meningsfyldt for den nybagte boligspekulant med for høj en pris – for så bliver den vanskelig at leje ud.

Vi valgte at udleje soveværelse, gæsteværelse og naturligvis køkken/alrum, mens kontoret efterlades aflåst, fordi det er et godt sted at placere de ting, man ikke ønsker stående fremme, når der er fremmede i lejligheden. Det er meget relevant, for det forventes, at man har frigjort skabsplads til de overnattende, ligesom det kan være en fordel at flytte barskabet, vinsamlingen og antikviteter i sikkerhed. Prisen på udlejningen blev 150 euro pr. nat for fire sovepladser i en nyere lejlighed med havudsigt på Amager tæt på Metro og lufthavn. En fair pris, som man så selv får de 75 pct. af, hvilket svarer til ca. 850 kr. pr. døgn.

Men der er også en risiko ved udlejningen. I modsætning til hos Airbnb opererer AiC ikke med en forsikring. I stedet opkræver de 1.000 euro i depositum af deres kunder. Dem kan man få til at dække skader, men har man meget dyrt indbo, er det nok en for stor risiko at løbe. Meldingen fra mit eget forsikringsselskab Topdanmark ved udlejning er, at man ikke er dækket for »simpelt tyveri« medmindre der er synlige tegn på indbrud. Til gengæld er man faktisk dækket over for »pludselige skader«, hvis f.eks. nogen taber en dyr vase. Det kræver dog, at man har tegnet en sådan forsikring.

Det lykkedes at udleje min lejlighed i otte dage ud af den to en halv uge, den var på markedet Det gav knap 7.000 kr., der som udgangspunkt er skattefrit, så længe indtægterne ikke overstiger bundfradraget for udlejning, der udgør 1,33 pct. af ejendomsværdien – dog altid mindst 24.000 kr.

Efter endt udlejning havde jeg intet at bemærke ud over, at rengøringen var særdeles grundig, så jeg har bestemt mod på at gøre forsøget igen.