Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For mange danskere kan det være svært at overskue, hvad man skal være opmærksom på, når man skal tale med sin bankrådgiver. Derfor kan mange kun håbe på, at rådgiveren lytter til deres problemer og ønsker for derved at kunne give den bedste rådgivning.
Men som Berlingske Business onsdag kunne fortælle, dokumenterer en omfattende undersøgelse fra Finansforbundet, at bankrådgiverne i stigende grad presses til at sælge frem for at rådgive.
23 procent af bankrådgiverne svarer, at de ofte eller indimellem oplever en interessekonflikt i forhold til de ydelser og produkter, som virksomheden gerne ser, at de sælger, og de ydelser og produkter som reelt stiller kunden bedst.
I samarbejde med tre privatøkonomiske eksperter, Hans Peter Christensen fra rådgivningsvirksomheden Uvildige, Lisbeth Burgaard fra kvinderogpenge.dk, og Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, bringer vi her fem skarpe spørgsmål, som klæder dig bedre på til en samtale med bankrådgiveren.
1.
Er jeres produkt det bedste og billigste på markedet?
Spørgsmålet kan virke banalt, men tvinger ikke desto mindre bankrådgiveren til oprigtigt at skulle svare og kan indlede en interessant samtale. De fleste bankrådgivere vil vide, at de ikke tilbyder de billigste produkter, men vil formentligt fremhæve, at de har de bedste. Vær nysgerrig og spørg videre ind til, hvad fordelene og ulemperne er.
2.
Er der nogen alternativer?
Undersøg på forhånd om du kan finde priser på produkter i andre banker, så du kan presse prisen ned i din egen bank. Ifølge en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er det kun en ud af ti danskere, som spørger en anden bank, når der skal indhentes tilbud. Det betyder, at du som kunde ofte kommer til at betale overpris, hvis ikke du sammenligner prisen på produkterne i flere banker. Du skal ikke forvente, at rådgiveren fortæller, at du kan få en billigere pris i en konkurrerende bank på den anden side af gaden.
3.
Hvad får jeg ud af at have flere produkter hos jer?
Når du køber flere bankprodukter samme sted, er det lettere at forhandle med bankerne. Hvis man både har sin pension og forsikring i banken, kan det eksempelvis være nemmere at få en billigere rente på et billån. Hvis du er i tvivl om, hvilke produkter du har, bør du derfor sætte dig ind i forretningsomfanget med banken og se på, hvad du egentlig har købt hos dem. Det vil kunne give et bedre overblik og muligvis også en lavere pris.
4.
Hvad er omkostningerne ved produktet?
Uanset hvilket produkt, du ønsker i banken, er det en god idé at have omkostningerne på skrift. Ofte bliver omkostninger ikke klarlagt fra begyndelsen. Det har medført, at de danske småsparere årligt har betalt cirka seks milliarder kroner i omkostninger. Hvis du har investeringer, bør du gennemgå din portefølje, og spørge, om de kan skiftes ud med nogle, hvor du ikke betaler formidlingsprovi- sion. Det kan være med til at sænke omkostningerne samtidig med, at du presser banken og investeringsforeningerne til ikke at tage betaling for noget, de typisk ikke leverer.
5.
Får du personlige fordele ud af at sælge bestemte produkter?
Det er en myte, at den enkelte bankrådgiver modtager provision. Men selv om medarbejderne ikke modtager en individuel bonus, kan bankerne have kollektive provisioner, som belønner en afdeling eller hele teamet, når konkrete salgsmål opnås. Hvis du spørger en bankrådgiver, vil langt størstedelen af dem vide, om deres arbejdsplads har sådanne salgsmål, og dermed kan du få afsløret, om der ligger nogle motiver, som kan påvirke rådgivningen i en bestemt retning.