Sådan stiger din ejendomsskat næste år

Der er udsigt til en stigning i skatten på grunden under huse på 6,6 procent næste år for de fleste boligejere.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.
Læs mere
Fold sammen

En af de mest omstridte skatte i Danmark, grundskylden, kommer med stor sikkerhed til at stige med 6,6 procent for de fleste til næste år. Finansministeriet har indstillet til Folketingets finansudvalg, at reguleringsprocenten skal være 6,6 procent i 2016, og det plejer udvalget at vedtage som foreslået.

Grundskylden bygger på på de nuværende og stærkt kritiserede vurderinger, som er indefrosset, indtil et nyt system til ejendomsvurderinger er klar om et par år. Derfor rammer stigningen i grundskylden de boligejere, hvor beløbet endnu ikke er nået op til den gældende vurdering af grunden.

Betalingen må nemlig under det gældende skatteloft for boliger, der blev indført af den forrige regering, kun stige med højest syv procent om året. Og derfor er tidligere værdistignigner endnu ikke slået fuldt igennem på betalingen.

»Men i 25 kommuner er det ikke tilfældet for den typiske husejer, og derfor kommer husejerne der ikke til at betale mere. I andre otte kommuner bliver stigningen mindre end 6,6 procent, fordi ejeren af gennemsnitshuset så når op på en betaling svarende til den aktuelle vurdering,« konkluderer privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Boligejerne på Frederiksberg er langt fra at betale den fulde grundskyld af deres ejendoms værdi, og de kommer til at opleve den største stigning. Her vil grundskylden på et gennemsnitligt hus stige med 3.112 kroner om året til 50.258 kroner.

De næsthøjeste stigninger kommer i Rudersdal kommune med en stigning på 2.638 kroner til 42.601 kroner om året i 2016.

Mens der arbejdes på et nye system til ejendomsvurdering, er det vurderingerne fra 2011, der gælder - dog minus 2,5 procent. Det nye system skal efter planen være klar fra 2017 og med effekt fra 2019.

Dermed er det den årlige reguleringsprocent, der over de kommende par år styrer, hvor meget grundskylden kan stige. Det er politisk bestemt, at den skal være mellem fire og syv procent, og i denne tabel har Danske Bank regnet med syv procent.

Endelig kan kommunen vælge at regulere sin såkaldte grundskyldspromille, som grundskylden beregnes efter. Det har enkelte kommuner allerede gjort.