Sådan sparede jeg 8.500,- i banken

KLUMME: Som ung førstegangkøber sparede jeg på blot en time tusindvis af kroner på at kontakte en anden bank i forbindelse med boligkøb. Men tænk dig godt om, for voldsomme omkostninger venter.

Finansjournalisten blev chokeret over den høje pris på omkostningerne ved køb af sin første bolig og var tilfreds, da besøg i en anden bank reducerede udgifterne med 8.500 kroner. Foto: Mathias Løvgreen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har sparet 8.500 kroner på en times arbejde. Det krævede kun lidt forberedelse, et besøg i et andet pengeinstitut og vupti, så var pengene hjemme. For godt til at være sandt? Næ, faktisk ikke.

Da jeg netop har købt min første lejlighed, har jeg for første gang i mit liv skullet låne penge til boligfinansiering. Derfor kontaktede jeg mit pengeinstitut, hvor jeg udtrykkeligt gjorde det klart, at en pris ikke bare er en pris, og at jeg forventede at få et godt tilbud.

Men tilbuddet, jeg efterfølgende modtog via e-mail, har jeg svært ved at kalde et tilbud. 15.440 kroner ved optagelse af realkreditlån – alene i ekspeditions- og lånesagsgebyrer!

Det såkaldte tilbud gjorde mig kamp­lysten. Jeg kontaktede derfor et andet pengeinstitut, hvor jeg også bad om et møde og en god pris. Og her var der guld at hente.

Dette pengeinstitut krævede kun 5.500 kroner. Dog var kurtagen 1.400 kroner højere, men samlet lød besparelsen immervæk på 8.500 kroner.

Sparede også 13.000 kroner i afgifter

Foruden penge til banken, kreditforeningen og advokaten skal der nu også betales penge til ejendomsmægleren og staten ved køb og salg. Som ung førstegangskøber kan jeg ikke være andet end imponeret over, hvor mange penge der rent ud sagt går op i hat og briller ved en ejendomshandel.

Afgifter til staten for lån, pantebrev og skøde. Ja, det kan hurtigt løbe op i 50.000 kroner i omkostninger for bare at købe en mindre toværelses lejlighed.

Så har jeg endda været heldig at spare 13.000 kroner, fortalte advokaten mig med et smil, da sælger ikke havde indfriet sit eksisterende lån i lejligheden. Derfor slap jeg med at betale afgift af forskellen mellem sælgers eksisterende lån og mit nyoptagne lån.

Hertil kommer det faktum, at boligkøbere i dag skal stille med en udbetaling på fem procent af boligens pris, og hvis jeg ud over de 80 procents realkreditbelåning havde manglet de resterende 15 procent, kunne det have været en ekstra dyr fornøjelse at købe bolig.

Banklån til otte-ni procent i rente

Min daværende bankrådgiver oplyste mig, at et banklån hurtigt ville løbe op på et sted mellem otte og ni procent, hvortil der ville være et oprettelsesgebyr på 5.000 kroner for at låne et mindre beløb. Håbløst.

Rådgiveren erkendte da også, at det ville være dårlig rådgivning at anbefale mig et banklån, da jeg havde en pæn opsparing og kunne låne det resterende beskedne beløb på anden vis.

Rådet til særligt unge købere er for det første, at man skal tænke sig rigtigt godt om, før man foretager en handel.

Lad dig med andre ord ikke styre af impulskøb, for en bolig­handel kan hurtigt løbe op i mange kroner.

For det andet bør alle indhente et tilbud fra mindst én anden bank. Bankerne er tydeligvis til at tale med, og det er altid godt at spille dem ud mod hinanden for at presse prisen i bund. Som min daværende bankrådgiver sagde, da jeg skiftede:

»Du kunne jo bare have vendt tilbage, så kunne vi have lavet et nyt tilbud.«

Men da var jeg lykkelig – og lidt mindre fattig – forsvundet ud ad døren til en ny bank.