Sådan skærer du din pension til

Det er ikke nogen god idé at smide pensionspapirerne hen i et hjørne og først tage dem frem, når pensionen melder sig. Specielt hvis man har garanti på pensionen, skal man være vågen, skriver erhvervsjournalist Frederik M. Juel.

Hvis man vil være sikker på at have penge nok til at kunne få opfyldt sine ønsker om rejser og rødvin, når man bliver pensionist, er det klogt at interessere sig for sine pensionspenge i god tid forinden. Arkivfoto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Er du i rødt, gult eller grønt lys med din pension? Hvad er dit pen­sionstal? På rad og række er flere af landets pensionsselskaber og pensionskasser gået i gang med at lave forskellige værktøjer på nettet, som skal hjælpe danskerne med at finde ud af, om de sparer nok og rigtigt op til pension.

Mange af os er tvunget til at spare en bestemt procentdel af vores løn op til pension på grund af en firmaordning eller en overenskomst. Men betyder det så, at man bare kan kyle pensionspapirerne hen i et hjørne og først hive dem frem igen, når den tredje alder melder sig?

Pensionsselskaberne forsøger ihærdigt at fortælle os, at det ikke er den rigtige fremgangsmåde. Selv om jeg bestemt ikke er noget dydsmønster med min egen pension, mener jeg bestemt hellere ikke, at en »spar op og glem i mange år-strategi« er den rigtige.

De rigtige dækninger

Jeg mener, at der er tre spørgsmål, som er vigtige at stille sig selv. Det helt åbenlyse er, om man sparer nok op til pensionen. Bliver der penge nok til rejser og rødvin, når man har udstået sin tjans på arbejdsmarkedet?

Det næste er, om man tager nok risiko på opsparingen og sidst, om man har de rigtige dækninger, når det gælder forsikringerne. Her tænker jeg på forsikringer mod tab af erhvervsevne, invaliditet og dødsfald.

De spørgsmål kan flere af de digitale værktøjer som for eksempel Pensionsinfo i stigende grad give svar på.

Til gengæld kommer de til kort, hvis de skal hjælpe de mange tusinde danskere, som stadig har en garanti på pensionen. Og vel at mærke hvis man er en af de heldige, som bliver tilbudt at gå fra de garanterede pensioner og over til de nye markedsrenter og få en omvalgsbonus med.

Pension med garanti

Jeg har ikke selv længere nogen garantier på min pension. De blev skiftet ud for flere år siden, men hvis du har en ydelsesgaranti, og dit pensionsselskab vifter om ørerne på dig med en stor check, gælder det om at tænke sig om. Det er netop spørgsmålet, om man tager den rigtige risiko på sin pension.

Hvis man har en ordentlig garanti på pensionen og ikke sover godt om natten, når aktiekurserne begynder at falde, skal man nok ikke gå over til de nye markedsrenter, hvor man investerer mere i aktier, og selv bærer hele risikoen.

Men hvis man ikke er urolig over, at der vil komme kursfald på et tidspunkt, skal man bestemt overveje at skifte garantien ud.

Det gælder ikke mindst, hvis man har nogle af de lave ydelsesgarantier på en til to procent og samtidig har flere år til pensionen.

I det tilfælde mener jeg ikke, at man skal være så meget i tvivl. Garantien bør skiftes ud med en markedsrente.

Det vil sandsynligvis give det bedste resultat. Derfor virker det også mærkeligt, at det ikke er alle pensionsselskaber, som giver muligheden for omvalg med bonus.