Sådan rammes du af det økonomiske stormvejr

Det skal du vide om din økonomi i virvaret af økonomisk og finansiel uro verden over.

Læs med her og se, hvad det økonomiske stormvejr betyder for dig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomiens forskellige faktorer vælter rundt som pinde i et Mikado-spil. Olieprisen er tordnet ned, aktiekurser og renter har fulgt trop, og hverken økonomer eller aktiemarkeder kan ikke finde kompasretningen.

Men for den enkelte familie i Danmark er det ikke lutter dårlige nyheder. Heller ikke i lyset af en ny prognose fra Vismændene, som blandt andet forudser større jobsikkerhed samt en lønstigning, der langt overgår inflationen og dermed øger familiens købekraft.

Huset:

De ekstremt lave renter har været med til at løfte huspriserne, og familiens parcelhus er i dag 110.000 kroner mere værd, end det var for et år siden. Ifølge Vismændene vil det stige yderligere 67.000 kroner over de næste to år, og det skaber mere friværdi, der kan omsættes til lån og forbrug. Men som de fleste andre, der købte hus før krisen, er familien ikke meget for at låne penge og spendere friværdi.

Samtidig er familiens renteudgift på lånet på 1,1 millioner kroner helt i bund – uanset om den vælger fast eller variabel rente. Familien har valgt variabel rente i form af FlexKort, og den månedlige udgift til renter og bidrag er 541 kroner efter skat. Netop nu får flekslån tilpasset deres renter, og de første auktionsdage har medført fortsatte renter i rekordlave niveauer. Især boligejere med treårige og femårige flekslån oplever en mærkbar rentebesparelse. Denne familie ville med et femårigt flekslån have sparet 1.460 kroner på renten efter skat.

Varmen i familiens hus kommer fra et gasfyr, og modsat tidligere følger gasprisen ikke automatisk den faldende oliepris. Det kunne man tydeligt se i anden halvdel af 2014, hvor olieprisen faldt markant, mens gasprisen faktisk steg. Siden er gasprisen dog også faldet, og med de nuværende priser sparer familien 336 kroner om måneden i forhold til gennemsnittet for 2015.

Hvis familien i stedet havde haft oliefyr, ville besparelsen i år være en anelse mindre, nemlig 293 kroner om måneden i forhold til sidste år. Til gengæld ville besparelsen i forhold til midten af 2014, hvor olieprisen toppede, være helt oppe på 750 kroner om måneden. Den mest udbredte varmeform i Danmark er fjernvarme, og her varierer prisen meget over landet. Det ser dog ud til, at prisen i gennemsnit har været faldende de seneste måneder, så også her er der nok en besparelse på vej for mange.

Bilen:

Brændstoffet er blevet markant billigere. Benzinprisen er 1,08 kroner lavere end gennemsnittet for 2015, og det giver familien en besparelse på 124 kroner om måneden. I forhold til prisen i sommeren 2014 sparer familien i dag 285 kroner om måneden på brændstof. Hvis familien havde kørt dieselbil, havde besparelsen været helt oppe på 162 kroner om måneden i forhold til sidste år og 340 kroner i forhold til sommeren 2014.

Jobbet:

Den nye prognose fra Vismændene viser en lønstigning på 2,3 procent i år, og det rækker langt, når forbrugerpriserne kun stiger 0,5 procent. For familien giver det alt i alt godt 600 kroner mere om måneden inklusive besparelsen på benzin og varme, hvis prognosen holder stik. Samtidig er jobsikkerheden blevet større. Ifølge prognosen vil 33.000 flere være i arbejde i Danmark i år end sidste år. Det er en lidt større stigning end i 2015, og dermed skulle det blive stadig nemmere at finde et nyt job, hvis man mister eller bliver træt af det gamle.

Pensionen:

De store kursfald på aktier i år har ramt pensionsopsparingerne. Moderne pensionstyper til markedsrente rammes direkte, mens de ældre pensionstyper til gennemsnitsrente rammes mere indirekte og i det lange løb. Modelfamilien har en pensionsopsparing på 824.000 kroner efter den skat, der løber på ved udbetalingen. Aktiekursfaldet i år har ind til videre kostet dem godt og vel 50.000 kroner.

Men aktiekurser svinger op og ned, og de seneste år har generelt været gode, mens obligationerne også er steget i kurs i takt med den faldende rente. Hvis familien havde investeret frie midler, var det også blevet ramt. Danskernes foretrukne investeringsforeninger er disse med deres afkast i januar i parantes: Danske Invest Engros Flexinvest Korte Obligationer (-0,62), Danske Invest Engros Flexinvest Aktier (-5,79), Nordea Invest Portefølje Lange obligationer (1,65), Nordea Invest Mellemlange obligationer (1,05) og Jyske Pensionspleje (-3,01).

Kilde: Danske Bank