Sådan rammer Løkkes økonomiske plan din pengepung

Senere pension til de fleste, skattelettelser til både høje og lave indkomster, milliarder i returskat til boligejere samt tvungen pensionsopsparing. Det er nogle af de brikker i regeringens økonomiske plan, der rammer danskerne, hvis den vedtages.

Foto: Ian Milburn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen lægger op til at justere kraftigt på danskernes privatøkonomi. Og der sættes ind over en bred kam, så alle danskere vil mærke det i større eller mindre grad.

Det fremgår af regeringens såkaldte Helhedsplan - også kaldet 2025-plan - med de tiltag, som regeringen vil forsøge at få Folketinget med på at gennemføre. Samlet set har regeringen regnet sig frem til, at den gennemsnitlige families økonomi bliver stærkere på grund af den øgede vækst, regeringen regner med, lavere skatter og bl.a. billigere el, vand og varme.

»En typisk dansk familie vil få 15.000 kr. mere til sig selv om året,« konkluderer regeringen i planen.

Stramninger og lettelser

Men det kommer ikke uden omkostninger. Først og fremmest lægger regeringen op til, at vi skal arbejde endnu længere, end den i forvejen forhøjede pensionsalder, der er under indfasning. Konkret vil regeringen hæve folkepensionsalderen med 6 måneder fra den 1. januar 2025, så den stiger fra 67 til 67,5 år. Det skyldes den stigende levetid, og ifølge regeringens beregninger vil danskerne fortsat have udsigt til i gennemsnit at leve 14,5 år som pensionister, hvis de når 60 år.

På den positive side for husholdningerne foreslår regeringen lettelser i indkomstskatten for både lavtlønnede og højtlønnede. Målet er at øge incitamentet til at bytte ledighed ud med et job, og det skal et nyt jobfradrag, som er målrettet de lavest lønnede, medvirke til. Fradraget øger gevinsten ved at arbejde med op til 4.500 kr. om året, og skatten på den sidst tjente krone sænkes med knap 8 procentpoint for indkomster mellem 150.000 og 207.000 kr.

I den anden ende af indkomstskalaen foreslår regeringen at sænke topskatten fra 15 til 10 procent for indkomster op til en million kr. Det giver ifølge beregningerne en lettelse af indkomstskatten for en person, der tjener 750.000 kr. om året, på cirka 4,5 procent.

På minussiden for husholdningerne tæller det også, at regeringen vil nedsætte rentefradraget gradvist med i alt 5 procentpoint fra 2021 til 2025. Det er en yderligere stramning af den aftrapning af rentefradraget, som i forvejen er i gang frem til 2019. Men den nuværende aftrapning gælder kun for renteudgifter over 50.000 kroner. pr. person. Fra 2021 vil regeringen lave aftrapningen fra den første krone, og dermed vil rentefradraget falde fra de nuværende 33,6 procent til 28,6 procent for langt de fleste boligejere, der med den nuværende meget lave rente har tilsvarende lave renteudgifter.

 

Det skal ifølge regeringens plan reducere »den skattemæssige tilskyndelse til investeringer i boliger frem for andre aktiver.«

Unge og ældre

Regeringens plan rummer også en regning til de typisk yngre danskere under uddannelse, der får beskåret deres uddannelsesstøtte. I planen henvises der til, at den danske SU er højere end i andre lande - herunder i resten af Norden - lige som regningen til SU vokser på grund af flere udlændinge. Det betyder, at regeringen foreslår at omlægge støtten, så SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed, ligesom SU-stipendierne begrænses til normeret studietid.

Til den anden ende af livsforløbet vil regeringen styrke pensionsopsparingen for dem, der sparer lidt eller intet op og dermed primært har de offentlige pensionsydelser at leve for i alderdommen - cirka 750.000 danskere. Forslaget er, at der gradvist bliver indført en obligatorisk pensionsopsparing for dem. Men samtidig er de blandt de danskere, der risikerer at blive ramt af de såkaldte samspilsproblemer.

De betyder, at det for mange danskere med lave indkomster og dermed lave pensionsopsparinger ikke kan betale sig at spare op til pension. De bliver nemlig ramt at modregninger, hvis de er berettiget til at modtage en række offentlige ydelser, og dermed når den effektive beskatning af deres pensionsopsparinger op på værste tilfælde 100 procent af de sidst opsparede kroner.

Regeringen angiver kun i sin plan, at den vil gøre noget ved problemet - men ikke hvordan. Bortset fra, at en såkaldt »aldersopsparingsordning« skal øge tilskyndelsen til at spare op sidst i arbejdslivet.

Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension er der tale om en opsparing, der ikke modregnes i de offentlige ydelser, så det kan betale sig at spare op i de sidste år inden pensioneringen. Det er desuden en såkaldt livrente med udbetalinger resten af livet, og der skal hverken være fradrag ved indbetaling eller beskatning ved udbetaling.

 

LÆS MERE