Sådan påvirker de lukkede græske banker turisterne

Mange turister måtte gå forgæves i weekenden, da en del græske hæveautomater løb tør for penge. Få rejsebureauernes gode råd til, hvordan du skal forholde dig til de lukkede banker under ferien.

Foto: Judith Betak. En del græske hæveautomater løb i weekenden tør for penge ved udsigten til lukkede banker. Turister opfordres derfor til at tage godt med kontanter med på ferien.
Læs mere
Fold sammen

En del græske hæveautomater er blevet støvsuget for kontanter, og det kan give problemer for nogle af de godt 20.000 danskere, der i øjeblikket holder ferie i Grækenland.

»På grund af spekulationerne om, at bankerne ville være lukket fra i dag, er der mange grækere, der har taget deres penge ud af banken. I løbet af weekenden har der derfor været automater, der løb tør for penge,« siger Nikolai Johnsen, pressechef i Star Tour.

Også Spies melder om tomme hæveautomater. Men begge rejsebureauer påpeger, at hjælpen er på vej.

»Jeg har fået at vide, at de skulle blive fyldt op igen i dag. Det er ikke noget, jeg har fået bekræftet, men det er vores forventning,« siger Nikolai Johnsen.

Spies oplyser, at det ikke kun var bankerne, der blev rippet for penge. Også det privatejede amerikanske Euronet, som har ATM-maskiner i mange turistområder, løb flere steder tør. På Kreta, der er en af rejseselskabets største destinationer, har Euronet f.eks. op mod 150 automater.

»Ingen automater blev logisk nok fyldt op på en søndag. Euronet har oplyst, at de kommer forbi og fylder op i dag,« skriver pressechef i Spies Torben Andersen i en orienteringsmail til pressen.

Han forklarer, at de fleste grækere kun har et hævekort, der er koblet til deres egen bank. De bruger altså kun i begærnset omfang de private ATM-automater, hvilket betyder, at presset på bankerne er størst.

Ifølge begge rejseselskaber er det stadig muligt at betale med kort på eksempelvis restauranter og i butikker, selvom kontanter er i noget højere kurs.

»Man forstår jo at grækerne for en vis del ønsker kontanter. Vore medarbejdere i Chania har her til morgen testet to supermarkeder og en taxi-chauffør – og alle tog imod kort. Hos Spies tager vi også mod kreditkortsbetalinger for blandt andet udflugter. Og biludlejningsselskabet AVIS gør det samme,« skriver Torben Andersen.

Der er heller ingen grund til panik over, at der er indført et loft, så man kun kan hæve 60 euro per dag per kort. Loftet gælder nemlig kun grækerne. Så for de danske turister er det fortsat den beløbsgrænse, som ens egen bank har, der gælder - og den er typisk på omkring 220 euro per dag per kort. Derfor opfordres turisterne til – om muligt – at medbringe flere forskellige kreditkort.

Nikolai Johnsen fortæller, at det primært er de gæster, der endnu ikke er taget afsted, der henvender sig til Star Tour for at høre, hvordan de skal forholde sig. Og her er svaret fortsat, at det er en rigtig god ide at tage ekstra mange kontanter med.

»Vi anbefaler, at man tager de kontanter med, som man regner med at skulle bruge. Præcist hvor meget er individuelt. Eksempelvis har 40 pct. af vores kunder booket all inclusive, og så er kontantbehovet jo ikke så stort,« siger han.

En stor del af de henvendelser, Star Tour får, kommer netop fra de kunder, der har købt all inclusive.

»De vil gerne vide, om hotellerne nu også har penge nok til at købe ind til det. Men vI betaler vores hoteller seks måneder i forvejen, så de har alle sammen rigeligt med penge, og all inclusive er af samme standard som altid,« lyder det fra Nikolai Johnsen.

Star Tour forventer at sende omkring 17.000 gæster til Grækenland i løbet af juli. Og intet tyder på, at gældskrisen kommer til at sætte en stopper for det.

»Det er kun, hvis f.eks. Udenrigsministeriet går ind og anbefaler, at man bliver hjemme, at man kan aflyse sin rejse. Men på nuværende tidspunkt er alt, som det skal være,« siger han.