Sådan ødelægger valutauroen din ferie

En dollar koster nu næsten lige så meget som en euro. Men hvordan mærker danskerne egentlig valutaernes kolbøtter, og hvilke lande giver nu en økonomisk lussing til danske turister, og hvilke er blevet billigere at rejse til?

Foto: JUDITH BETAK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vores danske kroner er på dykkertur over for den amerikanske dollar, og det udløser både tab og gevinster. Siden årsskiftet har faldet været på godt 4 procent, og det er et kraftigt fald set i historisk sammenhæng.

»Det gør det lettere for danske virksomeheder at sælge deres varer til andre, fordi de bliver billigere. Men det bliver dyrere for os forbrugere at købe noget. Så groft sagt kan man sige, at forbrugerne er tabere og eksportvirksomheder er vindere,« forklarer økonom i Danske Bank Las Olsen konsekvenserne af udviklingen i valutakurserne.

Men på lidt længere sigt vurderer han, at fordelene også for forbrugerne opvejer ulemperne.

»Når virksomhederne får lettere ved at eksportere, så kommer der mere gang i dansk økonomi og job, og det opvejer udlemperne,« siger han og påpeger videre, at den danske inflation er så lav, så der heller ikke er nogen risiko for, at inflationen bliver faretruende.

»For en familie vil inflationen nok stige lidt mere, end den ellers ville gøre, og det giver et marginalt lavere rådighedsbeløb. Men man mærker først valutakurserne virkelig, når man skal ud og rejse til nogle af de lande, hvor kronen er svækket mest,« siger Las Olsen.

I den ene ende af skalaen er det blevet 14,3 procent dyrere for en dansker at bruge sine penge i Fillipinerne, mens vi får 4 procent mere for vores danske kroner, hvis turen går til Brasilien.

En lang række lande især i Asien lader deres valutaer følge dollaren mere eller mindre tæt. Og her slår den høje dollarkurs igennem over for danske turister. Desuden gør dollarkursen importvarer som f. eks. elektronik og tøj dyrere - i princippet. For det er samtidig svært for de danske forhandlere at sætte priserne op i en situation, hvor det danske privatforbrug i længere tid har ligget underdrejet.

Derfor tror Las Olsen, at detailhandlen selv vil opsuge en del af omkostningen ved den høje valutakurs og de medfølgende høje kurser på en række asiatiske valutaer, der gør varerne dyrere i danske kroner.

Kort: Her er det blevet dyrere og billigere tage på ferie