Sådan koster din dovenskab dig dyrt

Dovenskab kan være årsagen til, at du ikke har så mange penge, som du kunne have haft. Her er seks situationer, hvor du mister penge på grund af dovenskab. 

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At du ikke shopper finansielle varer
Vanetænkning og dovenskab kan koste dig mange penge på dine finansielle indkøb - blandt andet dine bankforretninger. Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige banker giver og tager i rente, og der er ofte mulighed for at forhandle. Undersøg markedet og vælg den bank, der giver dig mest for pengene.
Det samme gælder, når du skal vælge forsikringsselskab eller pensionsselskab. Lad være med at gøre som du plejer, men find i stedet det selskab, der gavner dig bedst som kunde. Bed om tilbud, og du vil opdage, at listeprisen ikke altid er den, du behøver at betale.
Priser på finansielle ydelser kan blandt andet findes på dinepenge.dk/bank/mybanker og på forsikringsguiden.dk.

At du ikke styrer dit overtræk
Dovenskaben vinder over logikken, når overtrækket vokser sig stort. Hvis det er absolut nødvendigt at bruge flere penge, end du har, så lad være med blot at lave et overtræk på dit dankort. Det giver næsten med garanti en højere rente, end hvis du på forhånd har lavet en aftale med banken om en kassekredit eller et lån.
Hvis du kører med et konstant minus, så var det måske også en overvejelse værd, om du på en eller anden måde kunne flytte hele din økonomi op i plus og derfor slippe for at betale renterne.
Hvis du har kreditkort, kan det også godt betale sig at få betalt i tide. Kreditkortfirmaerne tjener fede renter på din glemsomhed, hvis regningen bare ryger ned i skuffen.

At du ikke finder den bedste pris på små indkøb
Du synes måske, det virker omsonst at fræse tilbudsaviser igennem for at spare 50 øre på flåede tomater. Men der er faktisk penge at spare, hvis man generelt går efter de bedste tilbud. Du kan f.eks. ofte spare omkring en krone pr. liter på benzinen, hvis du går efter de billigste tankstationer.
Mange bække små kan give et solidt tilskud til at lade dovenskaben udfolde sig frit på en daseferie.
Find den billigste benzin nær dig på dinepenge.dk/bil/benzinpriser.


At du ikke laver en dosmerseddel

Der er penge at spare, hvis du sætter dig ned i to minutter og skriver en huskeseddel, før du går ud og handler. Og derefter holder dig til sedlen, når du ræser rundt mellem hylderne.
Hvis du ikke har en klar idé om, hvad du skal købe, kommer du nemmere til at impulskøbe en masse, du ikke har behov for. Og hvis du virkelig vil spare på indkøbene, så lad være med at handle på tom mave. Hvis du er sulten, kommer du med stor sandsynlighed hjem med posen fuld af kiks og søde sager og kun halvdelen af det, du egentlig kom efter.

At du ikke prutter om prisen
Mange føler det grænseoverskridende at prutte om prisen. Men klichéen siger: Det skader jo ikke at spørge. Og du betaler formentlig for dem, der gør det.
Hvis du altid forventer, at prisen er et oplæg til diskussion, er der med garanti penge at spare. Klassiske eksempler på varer, som der kan pruttes om, er hvidevarer, biler og hotelophold. Men intet er helligt i disse krisetider.

At du ikke fjerner fedtet fra sidebenene på budgettet
Det kan godt være, det er en kedelig opgave. Men det vil næsten altid kunne betale sig at gå budgettet efter i sømmene.
Kan det betale sig at lægge telefonabonnementer sammen eller finde en anden udbyder, kan der findes en anden løsning med kabel-tv, har du andre abonnementer eller medlemskaber, du ikke bruger, eller er der ting såsom redskaber, du kan leje fremfor at købe dem?
Inspiration til artiklen: Forbes.com