Sådan køber du fritidshus i udlandet

Tjekliste inden du skriver under på en bolig i et ferieparadis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tjek skatten

Ejer man en feriebolig i udlandet, skal man betale ejendomsskat af den – præcis som hvis den lå i Danmark. Man får modregnet den ejendomsskat, man betaler i det land, hvor boligen ligger. Men afdelingsleder Lars Holte Larsen fra Skat er aldrig stødt på et land med en højere ejendomsskat end Danmark, så der er altid en regning at betale til den danske samfundskasse.

Cirka 30.000 skatteydere har selvangivet at eje boliger i udlandet, men Lars Holte Larsen anslår, at dobbelt så mange burde gøre det. Det skal ses i lyset af, at 20.000 af de 30.000 registrerede boliger ligger i de andre nordiske lande, hvor langt de fleste boliger formentligt er registrerede. Handler det om ferieboliger uden for Norden, er det snarere en ud af fire, der fortæller Skat om boligen.

Det vil Skat have fokus på i de kommende år. Dels bliver samarbejdet med skattemyndighederne i andre europæiske lande stadigt tættere. Dels har Finansrådet anbefalet bankerne at oplyse Skat om overførsler til skattely i de seneste år.

Tjek ejerne

Et noget overraskende problem kan melde sig, hvis man forventer, at bolighandel foregår i resten af verden ligesom i Danmark: De, man køber huset af, ejer det ikke nødvendigvis.

Grundlæggende handler det om, hvor godt de nationale tingslysningssystemer fungerer, fortæller Sandra Moll, advokat hos Ret & Råd med speciale i ejendomskøb i udlandet. I Grækenland har man f.eks. slet ingen tingbog.

I det tidligere DDR – f.eks. Østberlin – er der stadig huller i tingbøgerne, hvortil kommer uenigheder om ejerskabet, efter at det kommunistiske styre brød sammen. I blandt andet Tyskland skal man også være opmærksom på, at der kan findes hjemfaldspligt.

I de populære sydeuropæiske lande Spanien, Frankrig og Italien er tinglysningssystemerne efterhånden oppe på fuld højde, oplyser Sandra Moll.

Tjek mæglerne

Lovgivningen om ejendomsmæglervirksomhed er vidt forskellig fra land til land. Det opfordrer Nykredit sine kunder til at være opmærksomme på. Realkreditinstituttet har bl.a. etableret et kontor i Cannes.

I Danmark står en bolig kun til salg hos én mægler. I Frankrig kan den stå til salg hos flere, og priserne kan sagtens være forskellige, oplyser Henrik Grønfeldt-Sørensen fra Nykredit.

En mulig løsning kan være at alliere sig med en dansk mægler med forstand på mæglervirksomhed i det område, hvor man vil købe sin bolig. Men også den model har sine faldgruber.

Danske mæglere må ikke uden videre drive egentlig mæglervirksomhed i udlandet. De skal i givet fald overholde de samme betingelser, som når de driver virksomhed herhjemme, og det vil som regel være umuligt.

Men danske virksomheder må gerne rådgive og formidle kontakt til udenlandske mæglere. Man skal som køber være opmærksom på forskellen mellem en rådgiver og egentlig mæglervirksomhed.

Jævnligt optræder udlandsdanskere som rådgivere/mæglere for landsmænd, og selv om denne virksomhed kan være helt reel, så advarer Dansk Ejendomsmæglerforening også mod at komme i kløerne på de såkaldte piratmæglere.

Foreningen har udarbejdet et tryghedsmærke for de medlemmer, der rådgiver om køb af bolig i udlandet. Se mere på
www.de.dk.

Læs også:

Prisfald på ferieboliger i udlandet