Sådan klarer fremtidens pensions-typer sig

Der er stor forskel på, hvor gode pensionsselskaberne er til at sammensætte investeringerne til kunder, der har bedt om henholdsvis lav, mellem eller høj risiko på deres pensionsordning.  

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis to kunder i de første dage af 2005 var gået ind til henholdsvis Topdanmark og Nordea for at få en unit link-pension med høj risiko, så havde kunden i Topdanmark fået 23,7 procentpoint mere i afkast.

Det viser den første opgørelse over afkastet i de pensionstyper, som kunder i dag foretrækker og som spås at være fremtidens pensionstype: Pensioner med markedsrente, hvor pensionsselskabet sammensætte investeringerne ud fra kundens ønske om lav, mellem eller høj risiko.

Analysen er lavet af det internationale analysebureau Morningstar for Berlingske Business.

Morningstar har i årevis analyseret kvaliteten i de investeringsfonde, som pensionsselskaberne benytter.

»Men her ses det afkast, som kunderne har fået, når de har ladet selskaberne vælge. Dermed kommer en del af dét afkast fra de beslutninger, som selskaberne træffer, og afspejler dermed selskabernes dygtighed til at over- og undervægte markeder, sektorer og forholdet mellem aktier og obligationer,« siger chefanalytiker Karsten Henriksen fra Morningstar.

Han peger på, at det er pensionsprodukterne med mellem- eller højrisiko, der er mest relevante at kigge på.

»Folk, der vælger unit link, gør det jo som regel for at få en højere aktieandel end i et traditionelt pensionsprodukt med kontorente. Men lav risiko bliver om ikke andet interessant efterhånden, som kunderne bliver ældre og bør nedbringe deres risiko,« siger Karsten Henriksen.

Han har desuden beregnet den risiko, som selskaberne udsætter investeringerne for i jagten på afkastet. Og beregningen viser, at risiko og afkast ikke i alle tilfælde har fulgtes ad i den analyserede periode. Eksempelvis har Topdanmark ramt det højeste afkast i gruppen med høj risiko uden at udsætte investeringerne for en højere risiko end gennemsnittet.

Traditionelt er bedst

I øvrigt viser opgørelsen, at det i den nævnte periode har givet det bedste afkast at placere sine penge i en traditionel pensionsordning uden risiko.

Selskaberne benytter ikke den samme fordeling mellem aktier og obligationer i de tre hovedgrupper af risikoniveau. Men eftersom det er de analyserede produkter, som kunderne tilbydes under de tre risikoniveauer, er sammenligningen fair, mener AP Pension, der på grund af en relativt høj aktieandel ligger i den nedre ende af skalaen i en periode, der har været ramt af en stor aktienedtur.

»Vi ligger i den nedre halvdel, dels fordi vi ikke har haft mange danske aktier, der har oplevet den største optur på det seneste, dels fordi vi har en større aktieandel end de andre og dermed har oplevet et større udsving. Men det giver fremadrettet også et bedre udgangspunkt for at komme med på en optur for aktierne,” siger Søren Dahl, investeringsdirektør i AP Pension.

Danica: Klar strategi

Lidt det samme udgangspunkt har investeringschef Jens Dalskov fra Danica Pension, der ligger midt i feltet i højrisikogruppen - men med den højeste risikoprofil i sammensætningen af investeringerne.

»I Danica Valg har vi en klar strategi om at investere med en høj risiko. Det kostede naturligvis på afkastet i 2008 med den voldsomme nedtur på aktiemarkederne. Vi er dog overbeviste om, at vi har valgt den rigtige langsigtede investeringsstrategi. For vores kunder får til gengæld fuld glæde af opturen, når markederne stiger, som vi ser det her i 2009, hvor Danica Valg-porteføljerne giver meget høje  afkast.