Sådan klarer du og din bil vinteren

Undgå farlige nedbrud. Især om vinteren er det vigtigt at bilerne er i tip-top-stand, så man ikke får ubehagelige oplevelser på turen

Foto: Niels Henrik Dam/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilernes nedbrudssæsonen kan man også kalde vinteren.

Men ser man bort fra egentlige ulykker, så kan man som bilist og chauffør forberede vinteren ved at gå bilen efter i sømmene – selv, eller sammen med sit værksted.

Det kan gøre forskellen mellem at få motorstop på en øde landevej eller at nå sikkert frem. Og med en uge foran os, hvor vinteren for alvor banker på, er det godt med et par gode råd for at klere sig gennem vinteren.

Det engelske vejhjælpsfirma ”Mondial Assistance” ser ikke store alvorlige tekniske svigt som den mest normale årsag til at det går galt. Det er simpelt hen dårlig vedligeholdelse, der er skyld i de fleste nedbrud.

Hovedsynderen

Hovedsynderen er et fladt batteri – enten, hvis batteriet trænger til udskiftning – eller hvis batteriet ikke klarer de første kuldedage.

Bare med en begrænset vedligeholdelse – især når det gælder bilens elsystemer – kan betyde en god vinteroplevelse. Der er mere gang i ventilationssystemerne, varmeapparatet og sprinklersystemet om vinteren end resten af året.

Så – batteri og poler skal være rene og fri for korression. Dæktryk og slidbanemønster skal også kontrolleres. Slidte dæk er livsfarlige, for så risikerer man lettere at miste herredømmet på bilen. Check dækkene for skader og sten – undersøg lufttrykket.


9 gode vinterråd:

Check lygter og bremser.

Check dækkene for slid, dæktryk. Når temperaturen udenfor falder, falder dæktrykket også.

Check kølervæske og væskestand.

Check batterierne.

Check lys, og skift defekte pærer inde og ude.

Check vinduesviskere og sprinklervæske. Rengør alle vinduer.

Check motorolie.

Check bilens instruktionsbog – den fortæller alt om, hvordan du vedligeholder din bil – inklusive dæktryk, dæk størrelse, type motorolie osv.

Check udstyr: Donkraft, hjulnøgle, tæppe i bilen, hue/vanter, snestøvler, isskraber, advarselstrekant, sikringssæt, førstehjælpspakke, stavlygte med nye batterier, billader til mobiltelefon, vaskeskind - og forplejning så som flasker med vand og kiks/chokolade

Læs også på Erhvervsbladet.dk:

Sådan fletter du i trafikken

Her skal du ikke parkere i København

P-vagten kender dine svagheder