Sådan kan en familie spare 5.000 kr. på elregningen

Det kan være en god forretning at give sin bolig et energieftersyn. For familien Goffmann/Olesen i Lyngby er der mange tusinder at spare ved at følge energirådgivernes anbefalinger.

Vandvarmerne og affugteren i kælderen er nogle af de skurke, som energirådgiverne Bo Halm Andersen (tv.) og Søren Bach-Pedersen (th.) fandt i Finn Olesens bolig. Foto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen

En tårnhøj elregning fik Finn Olesen og Iben Goffmann til at melde sig som testfamilie for DONG Energy, der i øjeblikket kører en stor energisparekampagne. I den forbindelse har parret sagt ja til at få besøg af to energirådgivere, der skal gennemgå hele boligens energiforbrug og komme med forslag til, hvordan de kan reducere det.

Finn Olesen tager imod og viser os ind i det åbne køkken-alrum. De deler et dobbelthus i Lyngby med vennen Gorm Bagger Andersen, som bor på førstesalen. Der er derfor et fællesforbrug af varme og vand, da de blandt andet har et oliefyr i kælderen. Udgifterne bliver fordelt med 40 pct. til førstesalen og 60 pct. til parret i stuen.

Familien Goffmann/Olsen har et samlet forbrug af el, varme og vand på 56.254 kr. om året – altså noget højere end gennemsnittet. Umiddelbart er det svært at forestille sig, at der skulle være noget særligt at komme efter i huset, der blev totalistandsat, da de overtog det for ti år siden. Men det viser sig hurtigt, at der bag den pæne facade gemmer sig flere energislugere.

En af de helt store er det elopvarmede vand. For udover, at det i sig selv er hundedyrt, har de to husstande hele tre 150 liters varmtvandsbeholdere.

»Det er voldsomt meget. Især at have en 150 liters vandvarmer i køkkenet. Her kunne man sagtens nøjes med 30 liter. De bruger utrolig meget el på at stå og varme alt det vand op. I princippet kunne man nøjes med én til hele ejendommen,« siger Søren Bach-Pedersen, der er energirådgiver i DONG Energy.

Den anden energirådgiver, Bo Halm Andersen, kommer fra det uvildige firma EBAS. Vi går ned i kælderetagen, hvor der blandt andet står et oliefyr af nyere dato. Energirådgiverne anbefaler, at de investerer i et gasfyr, da der allerede er indlagt naturgas i ejendommen. For familien Olesen vil det koste omkring 24.000 kr. og give en årlig besparelse på ca. 2.300 kr. Investeringen vil med andre ord have tjent sig selv hjem efter ti år. Det vil samtidig give en klækkelig besparelse på elregningen, da man vil kunne koble varmtvandsbeholderne til.

Pluk de lavthængende frugter

I et af værelserne i kælderen har de hængt vasketøj op. Ved siden af står en affugter og kører. Finn Olesen fortæller, at tøjet på den måde er tørt efter et døgns tid. Men det vil faktisk være billigere at bruge tørretumbleren, forklarer Bo Halm Andersen. Og gratis hvis de i stedet hang tøjet udenfor.

Ved gennemgangen af selve huset er der også flere lavthængende frugter, som kan nedbringe forbruget. Blandt andet er der elvarme i gulvet på de to toiletter i stueetagen, hvilket er noget, der virkelig kan få elmåleren i omdrejninger. Lige præcis på det punkt understreger Finn Olesen, at det er et aktivt tilvalg.

»Men det er et sted, hvor der kunne være en del at spare ved at skrue bare en lille smule ned,« påpeger Søren Bach-Pedersen.

Sammen med det elopvarmede vand er det nemlig en væsentlig del af forklaringen på, at Finn Olesen og Iben Goffmann har et årligt elforbrug på næsten 11.000 kWh, hvilket er dobbelt så meget som en gennemsnitlig tilsvarende husstand bruger.

Ikke bevidst om forbruget

Bo Halm Andersen kommer ned fra loftet og konstaterer, at det ser fornuftigt ud med isoleringen. Men der er tre vinduer og en yderdør af ældre dato, som parret bør overveje at skifte.

»Man skal hele tiden overveje, om det kan betale sig i forhold til tilbagebetalingstiden,« siger han.

Eksempelvis vil udskiftningen af de gamle vinduer koste godt 30.000 kr. og give en årlig besparelse på omkring 840 kr. Det giver en tilbagebetalingstid på 36 år. Udover det anbefaler de, at gulvet over krybekælderen efterisoleres.

»I har gjort rigtig meget ved ejendommen, men der er håb for flere besparelser. En del af dem vil dog være på komforten,« siger Søren Bach-Pedersen.

Finn Olesen fortæller, at de har været mest interesserede i at finde ud af, hvad de kan gøre, uden at det har den store betydning for deres dagligdag.

»Vi har aldrig været så bevidste om, hvad de forskellige ting koster. Vi har mere været drevet af, hvad vi gerne vil have. Det er nok også derfor, at vi har meldt os. Jeg er i hvert fald blevet klogere på, hvorfor vores elregning er så stor, og at der er en del at hente ved at skifte til gas,« siger han.

Faktisk har de tidligere indhentet tilbud på, hvad det ville koste at skifte til naturgasfyr.

»Vi har bare ikke haft nogen anelse om, hvorvidt det var en god idé, og hvor meget vi kunne spare. Det har vi nu, og jeg tror da helt sikkert, at det er noget af det, vi vil gå videre med,« siger Finn Olesen.

Ifølge de to energirådgiveres beregninger vil familien Goffmann/Olesen kunne reducere deres samlede forbrug med omkring ni pct. – eller knap 5.000 kr. om året.

For Gorm Bagger Andersen vil der kunne hentes knap 2.800 kr. om året svarende til en besparelse på ca. otte pct. af det samlede årsforbrug på 36.330 kr.