Sådan kan der spekuleres på boligmarkedet

Boligmarkedet er blevet mere og mere spekulativt over de seneste årtier. Skal mursten kun være ly for vind og vejr, eller skal de være investeringsobjekt?

Mursten er over de seneste årtier blevet til meget mere end ly for vind og vejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

I de gode gamle dage var spekulation på ejendomsmarkedet forbeholdt mere eller mindre professionelle spekulanter – hvoraf en hel del senere blev kendt for spektakulære konkurser og retssager.

Nu foregår spekulation i mursten og realkreditlån som en folkesport, som mange danskere med mulighed for at eje egen bolig glad og gerne deltager i. Og skiftende regeringer fra både venstre og højre har velvilligt kridtet banen op over de seneste 20 år.

Bortset fra den helt enkle spekulation ved at købe og håbe på stigende priser er viften af muligheder for at tjene penge på andre aspekter ved boliger kun blevet bredere og bredere og omfatter alle boligtyper.

For nu at begynde med den – oprindeligt – mindst spekulative boligtype har andelsforeninger i årevis haft mulighed for selv at vælge blandt tre måder at værdisætte deres boliger på.

Men især den såkaldte valuarvurdering, som foretages af særligt uddannede ejendomsmæglere, har vist sig at åbne ballet for at vælge mellem priser, der svinger med over 100 procent. Valuarer vurderer vidt forskelligt, og det er en praksis, som en dommer netop har godkendt.

Andelssælgere har en oplagt interesse i at presse vurderingerne op, og i en periode, hvor boligmarkedet er så hedt som i hovedstadsområdet i de seneste 20 år, er andelslejlighederne selv med de høje vurderinger langt billigere end tilsvarende ejerboliger. Men køberne risikerer, at købssummen ved en anden valuarvurdering bliver udhulet, og dermed er foreningen nærmest stavns­bundet til den valuar, der har foretaget den høje vurdering, for at undgå et tab.

Et andet oplagt eksempel på spekulation er reglerne for forældrekøb, der er så lukrative, at de formentlig har været med til at sende lejlighedspriser i storbyerne op i en niveau, der giver frygt for en boligboble – boligpriser, der ikke understøttes af resten af økonomien.

Dels kan forældrene udnytte lukrative skatteregler via den såkaldte virksomhedsordning, dels kan lejligheden sælges til det heldige barn til 15 procent under den offentlige vurdering. Dertil kommer den mulighed, forældrene selv har for kortvarigt at flytte ind i lejligheden, hvorefter den kan sælges med en skattefri gevinst – selvfølgelig under forudsætning af at boligpriserne er steget.

Samlet set er der muligheder for en betydelig gevinst til de familier, der har økonomi til at bruge systemet.

Så er der finansieringen af murstenene, og her er der lukket op for den helt store værktøjskasse til spekulation.

En topchef i realkreditten sagde engang til mig, at det efterhånden er sådan, at ingen formentlig har det fulde overblik over samtlige varianter af realkreditlån.

Viften af lån med variabel rente er vokset frem siden 1997. Dertil kom muligheden for at få tidsvarianten af et flekslån – hvor løbetiden justeres ved rente­ændringer – samt muligheden for at vælge afdragsfrihed.

Det var nærmest en eksplosion af kreativitet fra en branche, der ellers var kendetegnet ved et meget ensartet produkt på tværs af branchen, fast­forrentede obligationslån, som i høj grad stadig er i spil ikke mindst til at spekulere i renteudviklingen.

Groft sagt kan de fastforrentede lån udnyttes til at konvertere op og ned i rente og restgæld, mens de forskellige flekslån er til dem, der vil spekulere i lavest mulig rente og måske et fremtidigt rentefald.

Men uanset hvad: Mursten er over de seneste årtier blevet til meget mere end ly for vind og vejr, og et heldigt køb eller spekulation i dem kan få lige så stor økonomisk betydning som den pen­sionsordning, vi indbetaler 15 procent af vores livsindkomst til.