Sådan investerede danskerne i 2014

Historisk lave renter har fået investorer til at miste appetitten på stats- og realkredit-obligationer og se sig om efter alternativer. Ny undersøgelse tegner et portræt af private investorer.

Historisk lave renter har fået investorer til at miste appetitten på stats- og realkredit-obligationer og se sig om efter alternativer. Ny undersøgelse tegner et portræt af private investorer. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har taget konsekvensen af de historisk lave renter og har solgt ud af de danske obligationer. Til gengæld melder eksperter om stigende interesse for alternativer som virksomhedsobligationer og obligationer fra højrentelande.

En ny analyse fra Investeringsfondsbranchen tegner et billede af danskernes investeringer i 2014. Et år, hvor de konstant faldende renter har gjort det svært at svare på, hvordan man sikrer sig et rimeligt afkast – eller bare placerer sin formue et sted, hvor den ikke bliver udhulet langsomt af skat og inflation.

»Når danskerne placerer deres opsparing for tiden, finder den sjældent vej til de danske stats- og realkreditobligationer. Det er udenlandske obligationer fra højrentelande og især virksomhedsobligationer, som trækker, for der kan man stadig få en relativt høj rente,« siger Jens Jørgen Holm Møller, direktør i brancheforeningen Investeringsfondsbranchen.

Kortlægningen af danskerens investeringer i 2014 viser blandt andet, at private investorer ejede danske obligationer for 47 milliarder kroner ved udgangen af 2014. Det er et fald i forhold til 2013 og mere end en halvering i forhold til 2008, hvor tallet lå på 133 milliarder.

Selv om de direkte obligationskøb er faldet, bliver der dog stadig købt obligationer gennem fonde. Faktisk blev der alt i alt købt lidt flere obligationsbaserede værdipapirer end aktier i 2014. I alt købte de danske private investorer ifølge Investeringsfondsbranchens tal fem procent flere aktiebaserede værdipapirer, mens de købte 7,4 procent flere obligationsbaserede værdipapirer. Det er bare nye typer af obligationer, som er blevet interessante.

Virksomhedsobligationer og obligationer fra højrentelande som Tyrkiet, Brasilien og Rusland giver et højere afkast, men de kan være farlige for de private investorer, mener investeringsrådgiver Karsten Hannibal fra Optimal Invest. Den slags obligationer opfører sig nemlig mest af alt som aktier.

»Det er helt klart en bevægelse væk fra stats- og realkreditobligationer over mod blandt andet obligationer fra højrentelande. Den slags obligationer giver en højere rente end stats- og realkreditobligationer. Men de er ikke nogen sikker havn, og det kan blive farligt for de private investorer, hvis de tror det,« siger Karsten Hannibal.

Også de danske stats- og realkreditobligationer, som traditionelt bliver opfattet som sikre, kan være risikable i øjeblikket. Lige nu er risikoen ved obligationer, at kursen kan komme til at falde, så snart renterne begynder at stige igen. Jo længere løbetid, man har på sine obligationer lige nu, jo større er kursrisikoen.

»Alle obligationer med mere end to års løbetid er risikable. Processen med, at renterne bliver normaliseret, kommer sandsynligvis til at begynde denne sommer. Spørgsmålet er, om det kommer til at ske på en ordentlig måde med små drypvise rentestigninger, eller om det hele sker på én gang, og det kommer fuldstændig bag på markedet,« siger Domenick Beskos, chefstrateg fra Momentum Markets.

Mens investorerne lige så stille er kommet af med de danske obligationer, er værdien af investeringerne i danske aktier steget. I 2014 ejede de private investorer danske aktier for 263 milliarder kroner. Tallet er vokset i løbet af året – først og fremmest på grund af den generelle stigning på aktiemarkedet.

Danskerne er gladere for at investere gennem foreninger end for at købe værdipapirer direkte. Værdien af privates investeringsfonde steg i 2014 fra cirka 350 til 398 milliarder kroner. Det er en fordobling siden finanskrisen, hvor værdien lå under 200 milliarder. Tallene viser ifølge Investeringsfondsbranchen, at det er blevet mindre populært at købe obligationer og aktier på egen hånd.

»Erfaringerne viser, at når markedet går op i et antal år, er der flere, som vil gøre det selv. Lige inden finanskrisen tænkte mange danskere, at det kun kunne gå opad på aktiemarkedet, og så blev det populært at handle i enkeltaktier. Nu er danskerne blevet mindre tilbøjelige til at investere selv og vælger i stedet at bruge investeringsforeningerne,« siger Jens Jørgen Holm Møller.

Ifølge investeringsrådgiver Anders Bo-steen fra Finansoptimering kan det ofte betale sig for private at investere gennem fonde. Jo, mindre formue man har, jo sværere er det at opnå tilstrækkelig risikospredning, hvis man investerer på egen hånd.

»Det giver mening for de fleste private at investere gennem fonde. Hvis man har en formue, som ikke er så stor, vil man oftest investere gennem en fond. Det handler både om risikospredning, og om hvor meget tid man vil bruge på det,« siger han.