Sådan har din friværdi udviklet sig

Sidste år bød på både stigninger og fald i friværdierne i landets parcelhuse. Se udviklingen i netop din kommune på et interaktivt kort.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på huse er steget de fleste steder. Men gælden stiger også - dog ikke så hurtigt. Men der er også områder med fortsat faldende huspriser og dermed en faldende friværdi, viser en gennemgang af friværdierne landet over fra Realkredit Danmark.

Friværdierne er vokset mest sammen med huspriserne i hovedstadsområdet, og samlet set har syv ud af ti kommuner i 2014 har oplevet stabile eller stigende friværdier på parcelhuse.

»Friværdierne i de danske ejerboliger bundede i starten af 2012 på 928 mia. kroner, og ved udgangen af 2014 lå de på 1.084 mia. kroner. Det er en stigning på 156 mia. kroner. Zoomer vi ind på udviklingen gennem 2014, lå friværdierne ved udgangen af året 33 mia. kroner højere end året før. Den gennemsnitlige ejerbolig har dermed en friværdi på omtrent 640.000 kroner mod 622.000 kroner året før,« konkluderer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Udviklingen af friværdien er sammensat af boligprisen og gælden. Og mens værdien af ejerboligerne generelt er vokset med 46 mia. kroner på et år, så er boliggælden vokset med 13 mia. kroner, der trækker i den modsatte retning.

Men Christian Hilligsøe Heinig opfatter stigningen i gælden som behersket og et udtryk for, at »danskerne fortsat er tilbageholdende med at optage tillægslån i friværdien til øget forbrug eller investeringer i boligen.«

»Når det er sagt, har de seneste kvartaler dog budt på en lidt øget appetit på gældssætning i boligen, men aktiviteten er fortsat afdæmpet i en historisk kontekst,« skriver han.

Det bliver den efter hans mening også ved med at være, fordi belåningsgraden i de danske ejerboliger fortsat er »relativ høj sammenlignet med udviklingen over de seneste godt 60 år.«

»Det betyder også, at der ikke synes at være lagt op til en større lånefinansieret fremgang i det private forbrug over de kommende år. For en del boligejere vil der endda fortsat være et behov for at konsolidere den private økonomi, og her giver de historisk lave renter en hjælpende hånd, da de alt andet lige gør det nemmere at sætte turbo på nedbringelsen af sin gæld,« skriver Christian Hilligsøe Heinig.