Sådan håndterer du storm

Stormskader er dækkede af husforsikringen. Men der er mange måder at begrænse skaderne på, og man har faktisk pligt til både at forebygge og begrænse skaderne, når de er sket. Mest oplagt er det inden stormen at fjerne løse genstande uden for huset. Især flyvende trampoliner, men også parasoller og havemøbler kan anrettet en del skade. På samme måde kan knækkede eller visne grene fjernes, så de ikke flyver rundt. Døre, vinduer og porte bør lukkes, så vinden ikke kan få fat, og hvis der er gang i udendørs byggeri, så bør presenninger, stilladser, byggematerialer og nyopførte konstruktioner tjekkes og sikres bedst muligt.

Hvis stormen skader f.eks. et tag, så bør man fjerne det indbo, der kan blive skadet af regn eller sne. Selve skaden i taget skal kun afdækkes, hvis det kan ske uden fare. Hvis der er tale om store skader, ring efter hjælp hos det lokale beredskab på 112 eller hos et redningskorps, hvis du har abonnement.

Flere forsikringsselskaber tilbyder også akut hjælp og har døgnservice på telefon ved vildt vejr.

Efter stormen kan smadrede vinduer dækkes af med træplader, plastik eller andet vandfast materiale. Forsøg på samme måde at lukke huller i taget eller få dem dækket med presenning, og især hvis der er udsigt til nedbør, så flyt de indbogenstande, der er umiddelbart under huller i taget, så der ikke sker vandskade. Ved strømsvigt, så husk fryseren og flyt eventuelt varer.

I forhold til den efterfølgende forsikringssag så dækkes »rimelige og nødvendige« udgifter til nødreparationer, der kan forebygge yderligere skade. Af andre gode tip kan nævnes at gemme kvitteringer for udgifter til nødreparation og at tage foto eller videofilm af det, der er ødelagt. Og vent med at smide beskadigede ting væk, til forsikringsselskabets taksator har set det, eller din sag er afsluttet. Stormskader dækkes som udgangspunkt med undtagelse af træer, der er væltet uden at have beskadiget noget. Hvis træet rammer en bygning, dækker husforsikringen bygning og omkostninger ved at få fjernet træet fra bygningen. Men hvis træet falder ned over græsplænen eller andet, som ikke er dækket af husforsikringen, så skal man selv betale for oprydning og opskæring af træet – også selv om det er naboens træ, der vælter ned over grunden.

Til gengæld må man beholde træet til brænde.