Sådan går det med boligsalget i din by

Boligkrisen har ramt de enkelte dele af landet med vidt forskellig styrke, og selvom de seneste tal med små prisstigninger på huse og lejligheder tyder på en lille opblødning, er der stadig områder, hvor en vending i markedet har lange udsigter.

Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kigger man det seneste halve års bolighandler igennem, viser tallene, at man visse steder kan sælge sit hus eller lejlighed forholdsvis hurtigt og oven i købet slippe med at give en ganske lille rabat, mens man andre steder må kigge langt efter køberne, give gevaldige prisnedslag og samtidig regne med, at det tager minimum et år at få solgt boligen.

Hvis man da overhovedet er så heldig.

Nakskov hårdt ramt Boligportalen Boliga har taget temperaturen på boligmarkedet i årets første seks måneder og udvalgt seks parametre til listerne, kvadratmeterpriser, samlet prisfald, rabat i forhandlingssituationen, andel af prisnedsatte boliger, salgstid og liggetid, og mens en række forskellige byer deler topplaceringerne i den gode ende af listen, stikker én by ud i bunden.

Hussælgerne i Nakskov på Lolland falder dårligst ud i fem ud af seks kategorier med undtagelse af andelen af prisnedsatte huse, hvor Nykøbing Falster med 62,1 procent prisnedsatte huse snupper bundplaceringen med Nakskov som næstsidst.

Til gengæld har sælgerne i Lollands største by landets laveste kvadratmeterpriser og en salgstid på næsten 15 måneder, før huset er solgt, mens portionen af usolgte huse har ligget på markedet i over halvandet år.

Forskellen mellem den første udbudspris og salgsprisen er på 27 procent, hvoraf det lykkes køberne at forhandle 11,7 procent af prisen i handelssituationen.

Charlottenlund topper Landets dyreste huse er blevet solgt i Charlottenlund nord for hovedstaden, hvor en enkelt kvadratmeter i snit er blevet afsat for lidt over 37.000 kroner efter fem måneder på markedet.

I nabobyen Hellerup er der i gået over et halvt år og prisen er faldet 18 procent i snit, før husene er blevet solgt og kvadratmeterpriserne på knap 34.000 kr. er nok til, at forstaden indtager listens andenplads i den kategori.

Men selv om de nordlige forstæder generelt er populære blandt boligkøberne, er det et helt andet sted i landet, man skal kigge hen efter de hurtigste salgstider.

Husejerne i Aalborg SØ topper nemlig den liste med en gennemsnitlig salgstid på 99 dage, mens de boliger, der endnu ikke er blevet solgt, har været til salg i 195 dage, hvilket er et godt stykke under gennemsnittet på landsplan.

Det går hurtigt i Gentofte På lejlighedsmarkedet er det Hellerup, der topper listen over kvadratmeterpriser med et snit på 30.400 kr., men det er naboerne i Gentofte, der hurtigst kommer af med deres boliger med en salgstid på 97 dage.

Næstveds lejlighedssælgere tager sig af landets laveste priser med 8.600 kr. for en kvadratmeter og er samtidig dem, der må sænke prisen mest i løbet af salgsperioden, nemlig 16,5 procent i snit.

I Aabybro i Vendsyssel er der ifølge Boliga mindst at hente for køberne, idet forskellen på den sidste udbudspris og den endelige salgspris - dvs. forhandlingsbeløbet - blot beløber sig til et minus på 3,9 procent.

Se statistikken for din by her:

Villa/rækkehuse 

Lejligheder 

* Alle salgsdata er lavet på bolighandler i postdistrikterne i 2012. Kun handler hvor Boliga har kunnet matche handlen til et tidligere udbud på nettet er medtaget.

Postdistrikter med færre end 20 matchede handler er udeladt.