Sådan forbereder du et boligkøb

Hvis du vil være bevæbnet til tænderne, når du skal ud og købe bolig til den bedste mulige pris, så kan du finde alle oplysninger om både bolig og mægler på nettet.

Foto: Foto: Colourbox. Selv om det er købers marked på boligmarkedet, så kan det alligevel være nyttigt at forberede sig grundigt inden et boligkøb.
Læs mere
Fold sammen

Lige nu er køberne kongerne på boligmarkedet. Men derfor kan der formentlig opnåes en endnu bedre handel, hvis du er klædt på med oplysninger om boligen, sælgeren og mægleren. Oplysninger om hvor længe boligen har været til salg, og om mægleren er tilbøjelig til at sætte sine emner meget ned i pris kan give et fingerpeg om, hvorvidt prisen kan presses længere ned. Og de oplysninger kan hentes på nettet.

To centrale sider på internet indeholder de fleste oplysninger, som en boligkøber kan få brug for inden en forhandling. Der er tale om internetsiderne Keybo og Boliga, som begge er drevet af private ejere og baseret på tilgængelige oplysninger om boliger og mægler, der kan indsamles fra mæglernes egne sider på internet.

Her er de oplysninger, der kan klæde en boligkøber på til en forhandling:

Prishistorikken: Det kan være interessant at vide, om prisen allerede er sat ned, eller om der er rum til at forhandle om det første afslag. På både Keybo og Boliga kan du finde prishistorikken både på det aktuelle hus - men også på lignende boliger i området. Hvis de er sat ned, taler det for et afslag på den bolig, du er interesseret i.
Men også flere afslag kan tolkes som stor iver efter at få solgt boligen.

Liggetiden: Hvis boligen har været til salg i lang tid, så er sælgeren formentlig mere tilbøjelig til at diskutere prisen, end hvis den kun har været til salg i kort tid. Men vær opmærksom på og spørg, om boligen tidligere har været til salg hos en anden mægler.

Området: Find ud af, hvordan priserne har udviklet sig i området - der kan hentes kvadratmeterpriser for området på begge de nævnte sites, ligesom det kan være nyttigt at undersøge, om der er mange eller få boliger til salg i området - faktorer, der kan påvirke sælgers vilje til at forhandle.

Mægleren: Keybo har udviklet et system til at give de største ejendomsmæglere karakterer i forhold til deres salgstider og deres evne til at sælge boligerne til den pris, de vurderer dem til. De får karakterer fra 0 til 6 beregnet på statistikken for deres boliger til salg i de seneste 360 dage.

Økonomien: Endelig kan du på Keybo finde data for ejendommen i tilfælde af, at skattestoppet for ejendomsværdiskat ophæves, oplysninger om skøder og pant på ejendom samt den offentlige vurdering.

Råd om forhandling

Til den egentlige forhandling har Boliga spurgt underviser i forhandlingsteknik Jens Kittelmann, hvordan man bedst forhandler om prisen med mægleren. Her er fire råd:

  • Vær venlig: En arrogant attitude på grund af en stærk forhandlingsposition giver enhver sælger mindre lyst til at handle. Man risikerer, at forhandlingen strander eller at der kun gives små indrømmelser.
  • Giv smiger: Ejendomsmæglere har et højt præstationsbehov, og han vil have følelsen af at stå i en uheldig situation, hvis man begynder at kritisere dem. Fortæl, at det her er en vigtig sag for dig. Skab en venlig atmosfære mellem jer.
  • Giv en indrømmelse: Lav din egen dagsorden for forhandlingen og find ud af, hvilke ting du vil have afklaret, inden du tager en beslutning. De små ting i forbindelse med handlen er nemlig svære at tage op mod forhandlingsafslutningen, og hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med handlen, så vend tilbage til det. Jo flere punkter. du kan vende tilbage til, jo stærkere står du i den afsluttende del af forhandlingen. Og jo flere parametre, der er til forhandling, jo lettere er det at give en indrømmelse.
  • Spar på "nej": Ordet Nej tænder negative følelser og skal kun bruges, når du mener det. Brug måske ordet "interessant" og begynd med at rose boligen og vise seriøs interesse. Men lad sælgeren spille først ud, før du siger, at din grænse ligger noget lavere.
  • Brug ægtefællen og bank: Beslut din økonomiske grænse byd derefter. Brug evt. ægtefællen eller banken til at holde fast i din pris, så du skaber et fællesskab med sælgeren om at få løst et problem.

Læs også: Her vil vi helst bo