Sådan finder du din skattelettelse

Mange danskere kan tilsyneladende ikke finde deres skattelettelse på januars lønseddel - her er et fingerpeg om, hvor den gemmer sig.

Har man lavere rentefradrag og får alligevel det samme udbetalt hver måned efter skat, så har man både fået en skattelettelse og et rentefald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En rundspørge viste for nogle dage siden, at mange danskere ikke kan finde regeringens skattelettelse på deres lønseddel for januar. Men en lang række andre faktorer kan have ændret sig ved årsskiftet ud over skattelettelsen, og de spiller måske modtageren af lønsedlen et puds.

Under alle omstændigheder har stort set alle skatteydere i Danmark fået en skattelettelse fra 2009 til 2010. Men den udløser måske af forskellige grunde ikke en stigning i lønnen efter skat på lønsedlen, fordi der ellers havde været tale om en kraftig skattestigning for eksempel på grund af et kraftigt fald i renteudgifterne.

Den mest virkningsfulde grund for mange danskere er nemlig, at de har fået rentetilpasset deres lån med variabel rente til en meget lavere rente. Men dermed følger også et lavere rentefradrag, som isoleret set hæver skatteprocenten.

"De fleste med flekslån får en solid rentebesparelse i år. Men en tredjedel af besparelsen snupper Skat, for den lavere renteudgift betyder også lavere rentefradrag," påpeger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Danske Bank arbejder i sine beregninger med en typisk danske modelfamilie med boliglån og billån med variable renter. Familiens renteudgift inklusive et billån falder fra 42.534 kroner i 2009 til 19.999 kroner i 2010 - en rentebesparelse, der måske først viser sig fuldt ud ved den kvartalsvise betaling af ydelsen på realkreditlånet.

Det drastiske fald i renteudgifterne betyder isoleret, at de to voksne i familien begge skal betale 602 kroner mere i skat om måneden. Men det modsvares næsten præcist af skattelettelsen – som er på 684 kroner for den ene og 521 kroner for den anden ægtefælle. Altså en stor - men skjult - skattelettelse.

Men det er kun, hvis familien har husket at ændre deres forskudsopgørelse til det lavere renteniveau, at det lavere rentefradrag slår igennem på lønsedlen allerede nu. I modsat fald skubber familien en solid efterskat foran sig til 2011.

Der kan også være tale om, at forlængst glemt restskat fra 2008 forfalder i år. Små restskatter på for eksempel 10.000 kroner fra 2008 vil få skattebetalingen i år til at stige med 892 kroner om måneden.

"Det vil spise skattelettelsen for de fleste," konstaterer Las Olsen.

Endelig er der store ændringer i personlige forhold, der kan gøre det svært at gennemskue, hvor skattelettelsen gemmer sig på lønsedlen. Skift til ejerbolig eller til en dyrere ejerbolig kan bevirke højere ejendomsværdiskat, der bliver trukket direkte over lønnen, ligesom flytning til en dyrere skattekommune kan slå igennem.

Men under alle omstændigheder kan man så glæde sig over, at skatten ikke er steget så meget, som den ville været steget uden skattereformen.