Sådan finder du bolig i storbyen

Hvis du vil have en lejebolig i de store byer, må du lægge samme energi i jagten, som var det en jobsøgning, lyder et af eksperternes råd.

Villaer, parcelhuse i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal du indrykke en gammeldags avisannonce eller skrive et desperat opslag på Facebook for at få fat i en lejebolig?

Mulighederne er mange, når du sammen med tusindvis af andre skal charmere dig ind på boligmarkedet i de store byer, og derfor er det en fordel at sætte boligjagten i system. Det understreger Jesper Larsen, som er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation.

Han råder til, at du som det første tjekker, om dine forældre har været forudseende og skrevet dig på venteliste til en almen bolig.

»Hvis man har stået på venteliste i ti år, så er der en chance for, at du kan få en bolig i nogle af de almene bebyggelser i byen. Men det tager ofte mange år.«

Og netop tid er en meget vigtig faktor, hvis man er på boligjagt, påpeger Henrik Løvig, der er administrerende direktør for Boligportal.dk. Han råder til, at man som boligsøgende generelt væbner sig med tålmodighed.

»Man skal først og fremmest være klar over, at man befinder sig i en konkurrencesituation, og det betyder, at man skal tage boligsøgningen seriøst og bruge mere tid på den, end man måske forventer.«

Gerne omkring en time om dagen i de store byer.

Henrik Løvig sammenligner det at være boligsøgende med at være jobsøgende, hvor du først og fremmest skal sælge dig selv, så udlejeren hurtigt kan finde ud af, hvem du og din familie er.

Opretter du for eksempel en boligannonce, vil det også være en fordel for dig at vedhæfte et billede af dig selv for at få en større synlighed og gøre din søgning mere vedkommende, tilføjer Henrik Løvig, der også opfordrer til, at du aktiverer dit netværk.

Samme råd kommer fra Lejernes Landsorganisation.

Her påpeger Jesper Larsen, at private forbindelser ofte kan være genvejen til en god lejebolig til en rimelig pris, og at det bør være noget af det første, man undersøger, når boligjagten er gået ind.

Det kan man blandt andet gøre ved at skrive og få delt et opslag på Facebook, så du får gjort opmærksom på dig selv, tilføjer Henrik Løvig fra Boligportal.dk.

Han har desuden flere gange oplevet, at udlejere selv har kontaktet boligsøgende, fordi de var synlige med gode profiler.

En af faldgruberne ved at søge efter private lejeboliger online er dog, at for eksempel de udlejede ejerlejligheder ofte lejes ud i en tidsbegrænset periode, siger Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation.

Han peger på, at man som midlertidig løsning kan finde sammen med andre boligsøgende om en større lejlighed. Det er nemlig især de mindre lejligheder i storbyerne, der er rift om.

Hvis du efter et par måneders søgning stadig ikke har fundet en lejebolig, kan det være en idé at kigge på dine forventninger til, hvad en bolig må koste, og hvor stor den skal være, siger Henrik Løvig fra Boligportal.dk.

Ofte bliver dine chancer for at finde en bolig markant bedre, hvis du for eksempel bevæger dig lidt udenfor storbyens centrum.

Fem råd til din boligjagt

  1. Betragt boligjagten som en jobjagt og sælg dig selv som i en jobansøgning online. Et vedhæftet billede af dig selv gør dig mere synlig blandt mange andre.
  2. Skriv motiveret og undgå standardhenvendelser, når du kontakter en udlejer og ring gerne, hvis der er opgivet et telefonnummer.
  3. Vær hurtig og brug gerne en time om dagen på boligjagt - du er i konkurrence med mange andre.
  4. Aktivér dit netværk og brug Facebook til at gøre opmærksom på sin boligsituation.
  5. Slå til, hvis du får tilbudt en fremvisning. Også hvis du skal tage fri fra arbejde