Sådan får du mest ud af dine SP-penge

Om et par uger begynder kapløbet om at få hævet SP-pengene. Topskatteydere kan se frem til f.eks. rødvin, bøffer og andre gode gevinster ved at hæve pengene, viser beregninger fra Danica Pension.

Man kan sagtens blæse og have mel i munden, når det gælder SP-penge, lyder det fra Danica. Det er nemlig muligt både at bevare sin opsparing og have flere tusind kroner til at nyde livet for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En, to, tre. Klar, parat, start. Det store kapløb om at få hævet SP-opsparingen begynder om få uger. Og for de en million danskere, der betaler topskat, skal der ikke være så meget tvivl. For dem gælder det om at få hævet pengene.

Det kan ske på en måde, så man både bevarer sin opsparing og samtidig får flere penge til gode bøffer og rødvin, viser beregninger som Danica Pension har lavet for Berlingske Business.

Udgangspunktet er den nye skattereform, der gør, at man kan hæve SP-midlerne fra 1. juni og året ud. Det sker til en særlig fordelagtig skattesats på 35 procent af de første 15.000 kroner, og 50 procent for den del af SP-pengene, som overstiger 15.000 kroner.

Danica har regnet på, hvad de 15.000 kr. kan blive til, afhængigt af hvordan man bruger pengene:

  1. Hvis man bare hæver pengene og vil have det hele ud til forbrug her og nu, får man udbetalt 9.750 kr. efter skat.
  2. Går du derimod med tanker om at få øget din pension uden at hive en ekstra krone op af lommen, kan det også ske. SP-pengene kan derved vokse til en ekstra pension på 23.780 kr.
  3. Den sidste mulighed er, at man vil bevare sin opsparing på 15.000 kr. og derudover have flere penge til forbrug. Gør man det, får man 3.600 kr. til at forsøde tilværelse med og 15.000 kr. til opsparingen.

»Kan man blæse og have mel i munden samtidig? For topskatteyderne er svaret ja på det spørgsmål, når det gælder om at hæve SP-pengene. Man kan både bevare sin opsparing på samme størrelse som nu og samtidig få penge udbetalt til ekstra forbrug uden at det påvirker de penge, du har tilovers efter skat,« siger cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Tallene fra Danica viser, at man tydeligvis skal have sin arbejdsgiver til at lege med for at få gang i de løsninger, der på den ene eller anden måde giver ekstra penge på lommen. Hvis man vil have de små 24.000 kr. i pension, kan man få sin arbejdsgiver til at tilbageholde 23.780 kr. af ens løn og indsætte dem på firmapensionen.

»På den måde slipper du for at betale topskat af de 23.780 kr. af din løn, som ved en normal lønudbetaling var blevet til 9.750 kr. Dette beløb svarer til det, som du får udbetalt fra din SP-opsparing efter skat,« siger Jens Christian Nielsen.

#embed#

Samme model bruges, hvis man ønsker at bevare sin opsparing og samtidig have flere penge til forbrug. I den situation beder man blot sin arbejdsgiver om at tilbageholde 15.000 kr. af lønnen og sætte dem ind på firmapensionen. Leder af skatteafdelingen i Info:Revision Jørgen Frausing er meget enig i betragtningerne fra Danica. Han påpeger dog, at man skal passe på, hvis man har en SP-opsparing på mere end 20.000 kr.

Hvis det er tilfældet, kan det fortsat betale sig at hæve opsparingen og sætte dem over på en ratepension. Men det er ikke sikkert, at det kan betale sig at hive pengene ud til øget forbrug.

»Tommelfingerreglen er, at hvis du ikke skal betale topskat, når du bliver pensionist, skal du ikke hæve SP-ordningen, hvis den overstiger 20.000 kr. Det skyldes, at den løbende udbetaling som pensionist vil være på 37,7 procent,« siger Jørgen Frausing.

Han fremhæver desuden, at afkastet på en pensionsordning beskattes med 15 procent, men da afkastet på SP-ordningen gennem det sidste år har været negativ som følge af stormvejrets rasen på aktiemarkederne, kan det negative afkast udnyttes de næste år, når pensionsdepotet igen begynder at give et positivt afkast.

»Dette tab bortfalder, hvis du hæver ordningen,« siger Jørgen Frausing.